EL SALVADOR:
Farligt, spændende, byliv, varme og borgerkrig

5. januar 2022

Tag med til det skønne lille land, El Salvador i Central Amerika.
Her smager jeg på deres gæstfrihed og lækre pupusaer.
Du kommer også til at høre en vanvittig historie om et hospital, der blev bygget i Belgien og sendt her til San Salvador efter en lille omvej til Salvador i Brasilien.
Jeg fik mig en skøn svingom med denne dejlige bedstemor.

BIENVENIDO A SAN SALVADOR

Den første del af min tur til El Salvador er i hovedstaden San Salvador. Jeg tager dig med på en gåtur gennem byen, hvor jeg møder de venlige salvadoranere og får smagt på både deres fantastiske kaffe og nationalret, pupusas.

Jeg lander i El Salvadors internationale lufthavn omkring 40 minutter fra hovedstaden og den største by i dette utroligt interessante land. Jeg lander om eftermiddagen og havde besluttet mig for at overnatte den første nat på et lille lufthavnshotel. Dels for at jeg ikke skulle ankomme til en stor potentiel farlig storby efter mørkets frembrud. Det var nu lidt en fejl – jeg kunne sagtens have taget ind til byen samme dag, og hotellet og området var i sandhed ikke særlig interessant.

Så tidligt den næste morgen hoppede jeg ombord på en ”chicken bus” ind til byen. Busser er en god og billig måde at fragte sig rundt i dette land. Denne 50 minutters køretur til byen kostede kun 4 kr.

#DontSkipElSalvador

El Salvador er fantastisk og du bør ikke springe over landet, hvis du rejser gennem Central Amerika. Der er færre turister end de andre lande i denne region, og det er lidt uforståeligt, da de har så meget at byde på. Jeg havde dog overvejet at springe over hovedstaden, da jeg primært var her for at opleve deres storslåede natur med vulkaner og eksotiske strande, men jeg er glad for at jeg alligevel besluttede mig for at tilbringe et par dage her.

Da jeg kom ind med bussen, prajede jeg en taxa til at fragte mig til Hotel Santa Elena, som jeg havde booket via Hotels25.dk – og fik mig endnu en snak på mit tvivlsomme spanske.  

Jeg prajede en taxa til at fragte mig til Hotel Santa Elena, og fik mig endnu en snak på mit tvivlsomme spanske.
Jeg prajede en taxa til at fragte mig til Hotel Santa Elena, og fik mig endnu en snak på mit tvivlsomme spanske.

ER EL SALVADOR FARLIG?

El Salvador har ry for at være et farligt land. Det er markeret som ”farlig” med en rød farve på  Travel Risk Map.com. Ifølge denne hjemmeside er landet det 51. mest farlige land i verden. Men ifølge en af de lokale, Edwin, handler det blot om at bruge sin sunde fornuft. Han fortæller mig, at der ikke er så mange lommetyve, som rygtet siger, men lad være med at gå ned ad en mørk gyde om natten. Sund fornuft.

Free Walking Tour med EC Tours
Free Walking Tour med EC Tours

FREE WALKING TOUR I SAN SALVADOR

Som du ved er jeg meget glad for at tage på en Free Walking Tour, når jeg kommer til en ny by. Sådan en 2-3 timers vandretur (baseret på drikkepenge) giver et godt overblik over en by, og man kan markere nogle steder, man har lyst til au udforske noget mere. Edwin E. Carrillo er ejer og operations manager of EC Tours El Salvador, som stod for turen. Han startede firmaet for seks år siden og tilbyder vandreture i San Salvador, ture til vulkaner, vandreture i bjergene og meget mere. De var faktisk det første firma, der tilbød Free Walking Tours i Central Amerika.

Edwin og Estefany fra EC Tours
Edwin og Estefany fra EC Tours

Efter turen fik jeg en snak med Edwin og Estefany Hernandez fra EC Tours på tredje sal i et parkeringshus med udsigt over Plaza Morazan og en stor, smuk bygning, der huser landets nationalteater. Hvad der startede som et ekstra tilbud til hans Airbnb gæster blev hurtigt til en selvstændig forretning. Han bemærkede, at mange af sine gæster kun bookede en enkelt nat, så ved at tilbyde ture i byen som noget ekstra, kunne han konstatere, at mange besluttede at blive lidt længere.

EL SALVADOR ER VULKANERNES LAND

El Salvador ligger på “The Pacific Ring of Fire”, et hesteskoformede seismisk aktive bælte af jordskælv, vulkaner og tektoniske pladegrænser, der frynser Stillehavsbassinet. Der er omkring 170 vulkaner i dette lille land, hvoraf seks af dem er aktive. Den mest aktive vulkan er Chaparrastique vulkan, som har haft 26 udbrud de seneste 500 år. Der sprøjtede flydende lave ud fra den ved et udbrud i 1976.

De mange vulkaner spiller en rolle for, hvordan San Salvador ser ud. Byen er bygget på 20 meters vulkanaske, så det er ikke det mest velegnede til skyskrabere.

Der er små jordskælv hver dag her i området, så hvis du mærker jorden ryste lidt under dit besøg, skal du ikke blive nervøs. Deciderede jordskælv konstateres et par gange om måneden.

Har du gode ben, er det klart anbefalelsesværdigt at tage på en hike til Santa Anna vulkanen, som er en af de ældste og højeste vulkaner i landet. Den var i udbrud i 2005 og på toppen kan du kigge ned i krateret, som er fyldt med grønligt svovlholdigt vand. Det er noget, jeg gør senere, så glæd dig til at tage med i en senere episode.

FAKTA OM EL SALVADOR

1 El Salvador er det mindste land I Central Amerika.

Det lille land har et areal på blot 21.000 km2, så det er på størrelse med Wales og halvt så stort som lille Danmark.

2. Tættest befolkede land

Med en befolkning på næsten 7 millioner er El Salvador det tættest befolkede land i hele ”The Americas”.

3. Ingen caribisk kystlinje

El Salvador er det eneste land i Central Amerika uden caribisk kystlinje.

4. Tropisk paradis

Klimaet i El Salvador er tropisk. Regntiden er fra maj til oktober og den tørre sæson er fra november til april.

Photo by JMRAFFi - Own work, CC BY-SA 4.0
Photo by JMRAFFi - Own work, CC BY-SA 4.0

5. Nationalretten er de berømte ”Pupusas”

En pupusa er en tyk majstortilla fyldt med et velsmagende fyld, som ost, bønner, forskelligt svinekød eller kylling… Eller en kombination af dem alle.

6. Dollars og Bitcoins

Den officielle valuta i El Salvador er den amerikanske dollar. Men mens jeg var der i juni og juli 2021 eksperimenterede den progressive unge præsident Nayib Bukele med at gøre Bitcoins en officiel national valuta på side med dollars. Men for en måned siden i december 2021 stod det klart at eksperiments var fejlet, da mere end 90% af salvadoranerne sagde at de foretrak Dollars frem for Bitcoins.

Bukele, der mere ligner en rapper end en præsident (med en omvendt kasket), sagde i en tale ved the Latin America Bitcoin and Blockchain konference i november, at ”løsningen blot er flere Bitcoins”. Så måske har vi ikke hørt det sidste i den historie.

EN GRUM HISTORIE MED MASSER AF BORGERKRIG

Fra slutningen af det 19. århundrede til midten af det 20. har El Salvador været igennem stor økonomisk og politisk ustabilitet. Der har været masser af statskup, oprør og en række forskellige diktatorer. Det kulminerede med Den Salvadoranske Borgerkrig fra 1979 til 1992, hvor militæret (støttet af USA) kæmpede mod venstreorienterede guerillaer.

Det er en mørk historie, hvor mange mistede livet. Under krigen var det meget farligt at opholde sig i El Salvador – især i den nordlige del. Efter mange års uro blev der fred og El Salvador fik demokrati.  

MØD DE SKØNNE LOKALE I EL SALVADOR

Jeg opdagede hurtigt, at salvadoranerne er utroligt venlige og imødekommende. Og da jeg spørger Estefany, hvad der er specielt ved El Salvador, siger hun også befolkningen. De er smilende, går ekstra langt for at hjælpe dig, og vil gerne tale – selvom deres engelske måske ikke er det bedste.

Jeg fik mig en skøn svingom med denne dejlige bedstemor.
Jeg fik mig en skøn svingom med denne dejlige bedstemor.

ET HOSPITAL PÅ AFVEJE OG JESU HJERTE

Vi kom også forbi et hospital – Rosales Hospital, der er en stor bygning, der blev bygget for mere end 100 år siden i Belgien af alle steder. Herefter blev det sendt (i stumper) her til San Salvador, men ikke direkte. Der var en på kontoret i Belgien, der lavede en fejl. Han sendte det i stedet til Salvador de Bahia i Brasilien. Da de opdagede fejlen, blev det lastet tilbage på et skib og sejlet hele vejen rundt om Sydamerika hertil. Husk på at dette var inden Panamá kanalen.

Rosales Hospital blev bygget for mere end 100 år siden i Belgien og sendt her til – via Brasilien.

Estefany fortæller, at El Salvador på det tidspunkt havde så mange penge fra kaffehandel, at de havde råd til den slags fejl. Men utvivlsom var der en belgier med røde ører, der stod til en kammeratlig samtale på chefens kontor.

Basílica Sagrado Corazón de Jesús er en imponerende bygning.
Basílica Sagrado Corazón de Jesús er en imponerende bygning.

Vi besøgte også kirken, Basílica Sagrado Corazón de Jesús (Sacred Heart of Jesus), der som hospitalet også var bygget i Belgien og sejlet hertil. Dog uden et lille ophold I Brasilien.

TAK FOR KAFFE, EL SALVADOR

El Salvador er verdensberømt for deres kaffe. Det bliver dyrket i den vestlige del af landet, og er speciel ved dens blanding af to forskellige arabica-bønner, Pacas og Maragogipe.

Som mange andre hævder Estefani, at kaffen herfra er den bedste i verden og selv med sin lille størrelse, var El Salvador på et tidspunkt verdens fjerde største kaffeproducerende land. Der er flere grunde til at kaffen her er så god. Dels har de perfekt klima, dels god jord og gode bønner til at lave den perfekte kaffe.

Jeg skal ikke stille mig til dommer – jeg har været i andre lande, hvor de lokale påstår, at deres kaffe er den bedste, men den var bestemt fantastisk.

CORA-CORA-CORA

Som nævnt er den officielle møntfod her, den amerikanske dollar. Og da den blev indført, kunne de lokale ikke helt finde ud af at sige ”quater” (25 cent), så det blev i stedet til ”cora”. På markedet kunne vi derfor høre en masse råbe “cora-cora-cora”.

SÆT TÆNDERNE I EN PUPUSA

Det er ikke en overdrivelse, at sige, at maden her i landet er fantastisk. Deres madlavning er bygget traditioner og opskrifter, der har hundredevis af år på bagen. Og deres nationalret er som nævnt pupusaer. Efter snakken med Estefany og Edwin gik jeg ind på en restaurant de anbefalede, og da jeg satte tænderne i den første. var det som om mit hoved eksploderede. Fuldstændig fantastisk – og så koster de kun ganske få ”cora”.

Popusa restauranten ligger lige ved siden af national teatret

DET DÅRLIGE VED EL SALVADOR

Da jeg spørger Edwin, hvad der er det værste ved deres land, siger han med et grin, at pupusaerne gør dig tyk. Og man kan godt se, at han har fået en del af dem.

Morazan Plaza
Morazan Plaza

På en mere seriøs note fortæller han om banderne i El Salvador. Det er der også i mange andre lande og også her handler det blot om, at holde sig væk fra visse områder. Og man hører aldrig om turister, der er kommet i skudlinjen.

Alt i alt er El Salvador et fantastisk land, så #DontSkipElSalavador

Mit navn er Palle Bo og jeg ska’ videre. Vi ses.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af Radioguru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.