CONNECTICUT:
Couchsurfer med nye venner

17. marts 2021

I denne episode forlader jeg Providence i Rhode Island og tager mod Connecticut, hvor jeg Couchsurfer mig gennem staten og får en masse nye venner ved et CouchCrash.
Vi tager på Mark Twain House & Museum og så tager jeg en køretur med en tidligere nomade, Margaret Webster.

Velkommen til Connecticut, USA

I denne tredje del af sæson 6 (afsnit 232 af hele min rejse) kan du tage med på et spændende Couchsurfing eventyr gennem Connecticut i New England. Men lad os starte, hvor vi sluttede i den seneste episode i den mindste stat i USA, Rhode Island – og hvor jeg tjekker ind i min Airbnb i Rhode Island.

Lad os starte, hvor vi sluttede i den seneste episode i den mindste stat i USA, Rhode Island
Lad os starte, hvor vi sluttede i den seneste episode i den mindste stat i USA, Rhode Island

ANKOMMER TIL PROVICENCE, RHODE ISLAND

Da jeg banker på døren ved min Airbnb, bliver jeg mødt af min skønne værtsfamilie med en lille, men meget energisk og højrøstet hund. Det tog mig et døgns tid før den lille hund varmede op og blev gode venner med den danske vagabond, der havde invaderet dens hjem. Men det lykkedes.

Jeg kørte sydpå til den berømte Cliff Walk i New Port.
Jeg kørte sydpå til den berømte Cliff Walk i New Port.

Det meste af den første dag i Providence brugte jeg bag computerskærmen og måtte vågne midt om natten for at instruere skuespillere i et studie i København. De havde kun tid om formiddagen, hvor det var nat for mig. (#nomade-liv). På vej videre kørte jeg gennem downtown Providence, mens jeg lyttede videre til Crime Town – en true-crime podcast om byen.

Der er nogle pænt store huse i Newport
Der er nogle pænt store huse i Newport

NEWPORT, RHODE ISLAND

Herefter besluttede jeg mig for at benytte et forslag, jeg havde set på nettet under ”ting at se i Rhode Island” og kørte sydpå til den berømte Cliff Walk i New Port. Et smukt område på en ø med en dejlig udsigt, små stier og enorme huse.

Det var skønt at gå en tur på klipperne og dufte havet.

NEXT STOP: CONNECTICUT

Senere samme dag ankom jeg til Connecticut – den tredje af de seks stater, som jeg ville besøge på denne roadtrip. Jeg havde bestemt mig for at bruge en anden form for indkvartering denne gang. Jeg ville bruge Couchsurfing.

CONNECTICUT COUCHSURFING COUCHCRASH

Lad mig fortælle dig lidt om Couchsurfing konceptet inden jeg møder mine nye venner her.

Couchsurfing.com er en gratis platform, hvor rejsende og værter kan finde hinanden og aftale et sted at overnatte. Det hedder Couchsurfing – altså Sofa-surfing, men du sover typisk ikke på en sofa. Jeg har gjort det overalt i verden, og jeg har altid fået mit eget værelse.

Man opretter en profil og får gratis adgang til værter overalt i verden, som åbner deres hjem for en vildt fremmed. Platformen blev startet i 2004 og i dag er der mere end 15 millioner brugere. Du kan søge værter i mere end 200.000 byer overalt i verden, og kan sende en besked til dem, og høfligt spørge om de vil åbne deres hjem for dig.

Der er ingen penge, der skifter hænder, men du bør ikke betragte det som et gratis hotel. Det er forventet, at du bruger tid med din vært og lærer dem at kende. Det er jo derfor de åbner deres hjem. Ja, det er rart at spare penge, men det bør ikke være hovedårsagen til at bruge Couchsurfing.

Det er også normalt at give dem en lille gave. Det kan være en flaske vin, du kan invitere dem ud at spise eller måske tage noget ikonisk med fra din hjemby. Men det kan også være, at du bare synger en sang eller fortæller en historie.

Eli Cannons Tap House
Vi mødes på Eli Cannons Tap House

MØDER JASON

En mand går ind på en bar og møder Jason og hans partner, Lee… Jeg ved at det lyder som starten på en dårlig vittighed, men det er, hvad der skete.

Jason Griffing er den drivende kraft i dette arrangement
Jason Griffing er den drivende kraft i dette arrangement

Der var meget støj på baren og ikke ideelt til at optage en podcast, så vi gik ud bagved, hvor de har et udendørsområde med nogle borde og iskolde øl – og her mødte vi mange af de andre, der var kommet til CouchCrash, denne weekend.

Jason er hovedmanden bag denne weekends arrangement. De kalder det ConnectiCOUCH, og afholder det hvert andet år i denne lille stat mellem Boston og New York. ”Dette er anden gang, vi laver det, efter den store succes, vi havde med den første for to år siden”, fortæller Jason. ”Vi forsøger at få folk fra hele verden til at komme hertil, og vise dem, hvor fantastisk Connecticut er”.

Ikke alene er dette mit første CouchCrash, det er også mit første besøg i Connecticut. Og jeg er ikke den eneste – der kommer ikke mange turister her selvom det ligger meget tæt på både New York og Boston.

”Selvom Connecticut er en meget lille stat, er der en masse interessant at opleve, og der sker faktisk en masse her. Der er masser af historie og smuk natur. Og Connecticut er et sted, som var først med mange ting. Den første hamburger blev lavet her… og den første telefonbox i USA var her”

Når Jason ikke er vært for vagabonder, arbejder han som manager i et af statens store kasinoer.

COUCHCRASH

Couchsurfing værterne i området arrangerer dette CouchCrash: En flerdags event, hvor medlemmerne viser deres stat for hinanden og folk udefra. Vi kommer til at lære en masse om området og oplever byerne på en helt ny måde. Det er en helt speciel oplevelse, som jeg nu skulle prøve at opleve for første gang.

”Det er en fantastisk måde at samle Couchsurfing-værter og gæster fra hele landet kommer her til Connecticut og nyder, hvad staten byder på. Vi havde vores første ConnectiCOUCH i 2016 og blev enige om at afholde en hvert andet år. Vi tilstræber at tilbyde noget for enhver smag: udendørs aktiviteter, historiske udflugter, fester, ”river tubing”, besøg på museer og meget andet”.

CONNECTICOUCH OG COVID-19

Denne episode er naturligvis optaget inden Corona-pandemien. Jason har netop fortalt mig, at de havde planlagt at lave endnu en ConnectiCOUCH i 2020, men den blev desværre aflyst. Nu er det planen at afholde den i august 2021, men kun tiden vil vise, om det også er for tidligt. Du kan finde Couchsurfing events over hele verden på Global Couchsurfing Event Calendar.

Hartford (set fra luften) er en af de ældste byer i USA
Hartford (set fra luften) er en af de ældste byer i USA

COUCHCRASH OG FÅ NYE VENNER

Et CouchCrash handler om at opleve noget i et område, men mest af alt handler det om at møde gamle venner og få nogle nye.

”Det er en fantastisk måde at møde mange forskellige mennesker. Specielt når mange kommer langvejs fra for at opleve Couchsurfing stemningen i Connecticut. Mottoet for Couchsurfing er: ”Mød venner du ikke har mødt endnu”, hvilket meget godt forklarer, hvad det hele handler om. Jeg har fået venner for livet takket være Couchsurfing. Det er helt utroligt at få specielle venskaber på denne måde”.

Og det samme gælder for mig selv. Jeg har mødt mennesker rundt omkring i verden på denne måde, som jeg stadig er venner med.

Et fantastisk Mark Twain citat
Et fantastisk Mark Twain citat

Inden jeg blev nomade, og stadig havde et hjem, var jeg selv Couchsurfing vært. Her havde jeg f.eks. en tysk mand og en colombisk kvinde til at bo hos mig. Tyskeren var på en cykeltur fra Sydtyskland til Nordnorge (og tilbage). En fantastisk mand med nogle vilde historier. Og kvinden boede i København, hvor hun underviste på et universitet. Hun ville gerne se lidt mere af Danmark og jeg viste hende rundt i Aarhus og tog hende med til byfest i Randers. Bagefter lærte hun mig at danse salsa i min stue.

Jeg har også været på en Couchsurfing tur med mine børn. Vi overnattede hos nogle skønne mennesker i Rotterdam, Nederlandene, Gent i Belgien, and Normandiet, Frankrig. Helt fantastiske lokale oplevelser, som vi sikkert ikke ville have fået, hvis vi havde boet på hoteller.

Mark Twains hus er på mere end 1000 m2, og har 25 værelser på tre etager.
Mark Twains hus er på mere end 1000 m2, og har 25 værelser på tre etager.

MARK TWAIN HOUSE & MUSEUM

Den næste morgen mødte jeg ConnectiCOUCH’erne på en plads i byen Hartford. Med 125.000 mennesker er Hartford den næststørste by i Connecticut efter den lidt større Bridgeport. Skuespilleren Katharine Hepburn er herfra og i 17 år boede en anden kendt person her: hans navn var Samuel Langhorne Clemens, men vi kender ham nok bedre som Mark Twain.

Huset, som Mark Twain boede i med sin familie, er nu et museum: the Mark Twain House & Museum. Og det var den tur, jeg valgte at hoppe med på. Og det varmede mit danske hjerte at opdage, at der var en LEGO-figur med manden lige indenfor.

Sam Clemens aka Mark Twain blev født I 1835 og han døde i 1910. I 1874, da han var sidst i 30’erne, fik han dette hus bygget og han skrev nogle af sine mest berømte historier her: The Adventures of Tom Sawyer og opfølgeren, the Adventures of Huckleberry Finn. Han er kendt som ”faderen af amerikansk litteratur” og ”den største humorist, USA har produceret”.

Mark Twain var vagabond
Mark Twain var vagabond

Jeg var med på turen gennem huset og museet og lærte en masse interessant om denne forfatter og hans arbejde. Ifølge guiden, kostede huset omkring 250.000 kr. at bygge, hvilket vil svare til godt 6 millioner kr. i nutidens penge. Hvis man medregner designermøblerne i huset, er det hele vurderet til næsten 19 millioner danske kroner. På det tidspunkt var Mark Twain stadig en ukendt forfatter, så det var hans hustrus arv, der betalte for huset.

Det er ret stort – på mere end 1000 m2, og har 25 værelser på tre etager. Arkitektonisk er det et meget specielt hus, så uanset om du er interesseret i Mark Twain eller arkitektur, er det klart et besøg værd. Hvis du vil besøge det (efter pandemien – det er lukket lige nu her i marts 2021), så er det en god idé at lave en reservation i god tid. Det er en populær attraktion, og du risikerer, at der ikke er plads, hvis du venter til sidste øjeblik.

FACTS OM HARTFORD

  • De første engelske bosættere ankom her til i 1635, og i starten kaldte de deres by for Newtown, men det blev omdøbt et par år senere til Hartford. Så med næste 400 år er Hartford en af de ældste byer i USA.
  • Når den er sådan en gammel by, har de været først med mange ting. De har det ældste offentlige kunstmuseum, the Wadsworth Atheneum og den ældste nulevende avis, The Hartford Courant.
  • Hartford har kælenavnet ”verdens forsikringshovedstad”, fordi mange forsikringsselskaber har deres hovedsæde her. Og forsikring er stadig regionens største industri.
  • Det er her i byen, serien Judging Ami finder sted. Den var i luften fra 1999-2005. Den var dog ikke filmet her.
Margaret gav os en tur rundt i Harford
Margaret gav os en tur rundt i Harford

MØD MARGARET WEBSTER

Efter en tur rundt i Hartford med en af de lokale, Margaret, satte vi os ind i hendes bil – en kæmpestor Chevy Silverado. Jeg spurgte hende, hvorfor i alverden, hun har sådan en stor bil.

”Jeg var på et tidspunkt i gang med at renovere mit hus, og havde brug for en stor bil til at kunne transportere materialer fra byggemarkedet. Da mine børn flyttede hjemmefra, besluttede jeg mig for at tage på en 8-års tur rundt i USA. Og så var det godt at have en stor bil med plads til telt og kajak på taget. Senere købte jeg en autocamper og min Chevy var for stor til at trække efter den. Derfor solgte jeg den og købte en mindre Jeep. Og da den ikke kunne mere bestemte jeg mig for at få en ny Chevy Silverado.”

Når folk spørger mig, hvor lang tid jeg vil fortsætte med at være nomade, siger jeg: ”Indtil en af mine unger gør mig til morfar”. De er begge kun midt i 20’erne og siger, at der kommer til at gå mange år. Amanda studerer design på Den Danske Designskole i Kolding og Clara læser til Antropolog på Aarhus Universitet. Faktisk har hun lige skrevet sin Batchelor om Digitale Nomader (#FarErStolt). 

Connecticut State Library and Supreme Court Building
Connecticut State Library and Supreme Court Building

Margarets historie er ret lignende. Hun er bare lidt foran mig…

“Da jeg blev bedstemor, forelskede jeg mig samtidig i en mand. Jeg havde altid lovet mig selv, at jeg ville slå mig ned igen på det tidspunkt. Selvom jeg nyder mit liv, savner jeg stadig mit liv på landevejen”.

Vi er på vej mod Manchester lige udenfor Hartford, hvor Margarete bor. Men hun voksede op i Hartford, så hun burde nok kunne finde vej. Men mens hun er i gang med at fortælle mig sin livshistorie, kører hun forkert.

Margaret og den store Chevy
Margaret og den store Chevy

LÆS MARGARETES BOG OG BLOG

Du burde kigge forbi Margarets blog og overveje, at købe hendes bog om livet på landevejen. Den hedder Lessons from the Road, USA by Margarete Webster. Her er lidt af hvad der star på bagsiden:

“Lessons from the Road, USA shares the travel adventures of a funny, single, 50-something-year-old woman, traveling across the U.S. in a pickup truck.” 

Og så står der videre: ”Webster is navigationally challenged…”

Eftersom vi lige er kørt forkert, kan jeg bare sige ”No shit, Sherlock”.

Du kan bastille Margarets bog på Amazon – klik her. Hendes blog hedder lftrus.com (forkortelse af “Lessons from the Road, US”). Som bogen er den også spækket med gode rejsetips.

”Connecticut er på papiret den rigeste stat i landet, men det afspejler ikke helt virkeligheden. Det er fordi Connecticut er forsikringshovedstaden i USA – og de er en slags “usynlige banker” som slæber en masse penge til staten. Og derfor giver det et lidt skævt billede i statistikkerne”.

Det var alt, vi havde plads til i denne episode. I den næste kan du blandt andet høre Margarete fortælle en sjov historie om hvordan ”The Yankees” kom til at hedde ”The Yankees”.

Mit navn er Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses.

TALE BESKED FRA EN LYTTER

Phil fra Yorkshire I England har klikket på banneret, hvor der står ”Sig Noget” og sendt mig en skøn talebesked:

”Hej Pablo. Det er Phil Chatterton. Jeg er i solbeskinnede Yorkshire og vil bare sige tak for din podcast. Du har fået mig igennem lockdown her i Storbritannien. Det er fantastisk at rejse med dig, mens jeg gør rent i huset, fodre hunden, bager brød – og samtidig rejser til forskellige lande med dig. Det har været en lang hård lockdown, og vi er ikke ude af den endnu. Men det der rigtigt har fået mig igennem den, er at lytte til dig. Lytte om de steder, du har været og på de mennesker, du taler med. Det giver mig håb og lys forenden af tunnelen. Ha’ det godt”.

Mange tak, Phil…! Skønt at du ville tage dig tid til at sige hej. Og jeg skal nok lade være med at drille dig med, at du kom til at kalde mig Pablo. Tro mig, jeg er blevet kaldt værre.

Du kan også gøre som Phil har gjort. Klikke på banneret ”Sig Noget” herover.

Hvis du foretrækker at skrive, kan du sende en mail til lytter@radiovagabond.dk eller klikke på KONTAKT.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden.

Radiovagabond er produceret af RadioGuru.