233: Connecticut Couchsurfing CouchCrash, del 2

23. marts 2021

I anden del af mine Couchsurfing eventyr fra Connecticut, USA lærer jeg noget om the Yankees, Colt revolvere, og oplever magien ved den varme gæstfrihed, man finder i Connecticut.
Før jeg tager afsted, vil jeg besøge PEZ slikfabrikken og belønne mit indre barn.

Hej igen fra Connecticut, USA!

Velkommen til Del II af mit spændende besøg i Connecticut, USA. Hvis du gik glip af Del I, så lyt til den eller læs blogindlægget her, og bliv opdateret på den magi, denne charmerende by har at byde på.

Hurtigt resumé: Jeg ankom i Connecticut, USA fra Providence, og deltog i en CouchCrash organiseret af Couchsurfing-fællesskabet her. De kalder det ConnectiCOUCH, og det er en weekend fuld af spændende oplevelser og fester for såvel de lokale og rejsende, og en mulighed for at mødes og skabe venskaber. Efter en vidunderlig gåtur gennem Hartford med lokale Margaret, hoppede vi tilbage i hendes bil og kørte mod Manchester. Og det er her vi starter denne episode…

Connecticut has some beautiful nature.
Connecticut has some beautiful nature.

YANKEES’ OPRINDELSE

Margaret, som er udfordret på retningssansen, fortæller mig at Connecticut befinder sig mellem New York og Boston, og at staten er delt op mellem Boston og New York sportsfans: I fodbold er de enten Patriots eller Giants fans, og i baseball er det mellem Red Sox og The Yankees. Sports-rivaliseringen er helt skør her.

Min søn er Yankee fan, og jeg er Red Sox fan, og han drillede mig ved at have sin Yankees hat på i vores hus, for sjov. Det er blot venlig rivalisering, og det er det samme i de fleste hjem i denne region – familier er splittede i forhold til, hvilket sport team de skal hole med“, siger Margeret.

Margaret fortæller mig hvordan the Yankees blev til the Yankees.

“Da hollænderne først ankom til Connecticut fra New York satte de et fort op i dette område – nu kendt som Hartford. Omkring den samme tid ankom en engelsk præst fra Massachusetts ved navn Thomas Hooker, og slog sig ned med sin menighed i Hartford, uden hollænderne vidste det. Da hollænderne returnerede til Hartford efter at have været væk et par år, mødte de Hooker og hans folk på deres område. Selvfølgelig opstod der skærmysler over rettigheden til landet,  men til sidst lod de Hooker blive, og de forlod stedet. Men de var utilfredse over det, og kaldte nybyggerne ‘Jankers’, hvilket betyder ‘tyv’ på hollandsk. På hollandsk udtales bogstavet J som et Y, derfor blev det til navnet Yankees”.

Jeg gad godt vide, hvor mange Yankee fans idag kender til navnets oprindelige mening.

CONNECTICOUCH WEEKEND UDFLUGTER

Den første dag var vores Hartford Day. Der var fire forskellige ting at vælge imellem, og jeg valgte en rundvisning på Mark Twain House & Museum om morgenen og Hartford Walking Tour med Margaret om eftermiddagen.

De andre muligheder var at besøge Old New-Gate Prison, et tidligere fængsel og kobbermine, og eventyr i naturen: En vandretur, et besøg i Wadsworth Falls State Park og den River Tubing ting, jeg talte med Jason om i den seneste episode, hvor man flyder ned ad Farmington River lige vest for Hartford.

Før Margaret sluttede sig til os, da jeg udforskede Mark Twain’s hus, lavede hun en tour gennem  Coltsville National Park hvor Samuel Colt startede sin Hartford fabrik på bredden af Connecticut River i 1847. Ja, dén Samuel Colt, som i Colt skydevåben.

“Samuel Colt var en entreprenør som ville ind i våbenindustrien. Efter at have fejlet første gang i Patterson, New Jersey, returnerede han til sin hjemstavn i Connecticut for at give det et forsøg. I første omgang tog de lokale ikke godt imod ham: Han kunne ikke få fat i land eller finanser, blandt andre ting. På en eller anden måde fik han skrabet penge sammen til at starte sit Colt våben-emperie, som for alvor startede under den amerikanske borgerkrig. Han døde imidlertid allerede, da han var i fyrrerne, og efterlod firmaet til sin kone, hvilket var en kæmpe skandale i de tider. Hans kone, Elizabeth, var ung (i 30erne) og var ikke ret høj, men hun kørte firmaet som en rigtig boss. Hun tog sig af arbejderne, og kørte forretningen endu bedre end den afdøde mand, og gjorde firmaet til det navn, vi kender idag. Hun var en bemærkelsesværdig kvinde, og en af mine personlige heltinder.”

Margaret fortæller mig at Samuel Colt heller ikke var til at rende om hjørner med. Rollin White, en af Samuel’s venner og ingeniør på fabrikken, kom med et forslag til forbedring af Samuel’s pistol-design. Som den hårde mand Samuel var, afviste han forslaget. White tog så sine idéer og patent til Winchester våbenfabrikken og gav dem begge dele. De begyndte at fremstille Colt’s pistoler og gav White $0.25 for hvert pistol-salg, hvilket gjorde White til en velhavende mand. Selv da Colt prøvede at opdatere sine designs blev han sagsøgt af Winchester våbenfabrikken.

Another Couchsurfing group photo – this one at Godspeed Opera House.
Another Couchsurfing group photo – this one at Godspeed Opera House.

Efter den lærerige historietime tog Margaret og jeg til ConnectiCOUCH kickoff party hos Tomato Joe’s Shea’s American Bar & Grill i Margaret’s hjemby, Manchester, Connecticut.

Margaret fortæller om Manchester: Hvordan byen har en unik blanding af traditionel og historisk landsby, og en mere moderne side af byen med indkøbscentre og højhuse. Hun fortæller mig at der er et godt fællesskab i området, og at det er et godt sted at starte en familie.

GAMMEL ENGELSK INDFLYDELSE PÅ NY-ENGLAND

Den næste dag var Colchester Day. Ja, endnu et sted navngivet efter en by i gode, gamle England. Men det er ved okay, når vi nu er i New England. I den første episde af denne sæson har jeg allerede nævnt at Boston er opkaldt efter den lille by Boston i England.

Her i New England vil du også finde en Bristol, Leeds, Oxford, Cambridge, Southhampton, Dover, Ipswich, Essex, Middlesex, Kensington, Lancaster, Bath, Surrey, Nottingham, Kent, Coventry, Westminster og Sheffield. De britiske nybyggere led nok af hjemvé og var lidt upfindsomme, da de skulle finde på nye bynavne…

Dette er kun 5% af de engelske stednavne som er blevet genbrugt i New England. Tror du ikke på mig? Googl’ det, min ven… :-) 

Og hvis du tror at Manchester, Connecticut er den eneste Manchester i New England, så tro om igen. Så  vidt jeg kan se, har de mindst én Manchester i hver af de seks stater i New England. Og der er 35 Manchesters  totalt i USA.

I den anledning vil jeg tilføje: Der er ikke en eneste Woman’s-Chester… Men det kommer nok snart ovenpå Mr Potato Head sagen. Hvis du læser dette i fremtiden vil du ikke forstå, hvad jeg taler om, men det var en stor ting i nyhederne her i marts 2021.

Brunch with new friends
Brunch with new friends

Men der er Manchesters over det hele. Så vidt jeg ved, er ikke et eneste American football hold kaldet Manchester United (#missedopportunity). Ret mig hvis jeg tager fejl.

Og jeg kan sagtens tage fejl. For eksempel, da jeg tog fejl af noget jeg nævnte i Del I…Ja, faktisk to ting!

RETTELSE AF MINE FEJL

Okay, der er to ting jeg sagde i sidste episode, som ikke passede:

  1. Jeg sagde, at Couchsurfing er helt gratis. Det var det, da jeg tilmeldte mig, og det er det også over det meste af verden, men ikke hvis du bor i USA.

Med COVID og dermed  færre rejser og besøgende, er det klart de skal bruge penge for at vedligeholde hjemmesiden. Basisraten for at blive medlem af Couchsurfing fællesskabet er lige nu $14.29 pr. år   – hvilket er billigt sluppet, sammenlignet med de oplevelser for livet som man får. Men som nævnt, kun hvis du er amerikaner (marts 2021). Hvis du er godkendt medlem får du første år gratis. Også selvom du er amerikaner.

På deres hjemmeside skriver de:

“Pga. Covid-19 har vi brug for din hjælp med det samme for at holde Couchsurfing i live. Alle os som er medlemmer af Couchsurfing tror på at der er noget større end penge, ejendele og status. Det tog over 14 år at få Couchsurfing fællesskabet på benene. Uden din øjeblikkelige hjælp vil dette fællesskab være tabt for evigt.”

For at være ærlig er $14.29/årligt eller $2.39/md ikke meget. Og da jeg kender til fællesskabet, er jeg sikker på, de fleste medlemmer vil give mig ret. Vi kan slet ikke forestille os en verden uden Couchsurfing.

Jeg skrev til ConnectiCOUCH arrangøren Jason (som er med i Del I), for at høre hans mening om det. Dette er hvad han skrev:

“Det koster penge at køre hjemmesider, og de tusinder af dollars jeg har sparet på Couchsurfing opvejer mere end rigeligt de $15 jeg giver årligt i støtte.”

TELBEE VIRKER OVERALT

Den anden ting jeg sagde, som ikke passede:

  1. Den “telbee app”, som du kan bruge til at sende mig en besked, virker kun i Chrome.

Jeg sagde, at det kun virker i Google Chrome. Det er tilsyneladende ikke rigtigt; den burde virke i alle internetbrowsere. Det lader til, at Bernie Klein, som er direktøren i firmaet telbee selv lytter til Radiovagabond podcasten og læser på bloggen – for han sendte mig en talebesked, hvor han forklarer at app’en virker i alle browsere:

“Hej Palle. Jeg håber det går godt, og at du modtager interessante beskeder. Jeg hørte at du muligvis oplever problemer med at bruge app’en på andre browsere. Men app’en virker skam på alle de store browsers, inklusive Chrome, Safari, Firefox og Edge.”

Jeg er ikke sikker på, hvorfor jeg troede andet, for han har fuldstændig ret. telbee virker på alle browsere jeg kunne få fat i, både på min Mac og på min telefon.

Så det var godt at få på plads. Nu har du derfor ingen undskyldning for ikke at sende mig en besked. Bare smut over til KONTAKT-siden og klik på banneret hvor der står ”Sig Noget”. Når du har optaget din besked, har du mulighed for at lytte den igennem og evt. optage om.

Lige nu vil jeg specifikt gerne vide, om du har erfaring med at bruge Couchsurfing.com.

Hvis du har,  så fortæl mig din bedste Couchsurfing historie fra hvilket som helst sted i verden. Hvis du ikke har prøvet det, så fortæl mig om det er noget du kunne tænke dig at prøve – og hvis nej, hvorfor så ikke?

Jeg vil helst have en talebesked, men hvis du er lidt genert og foretrækker at skrive, kan du også gøre det. Alt er på KONTAKT siden

Fox Farm Brewery
Fox Farm Brewery

TILBAGE I CONNECTICUT

Jeg tilbragte weekenden i Jason og Lee’s vidunderlige hus i Colchester, og det var dér gruppen mødtes den næste morgen.

Denne lørdag skulle være Colchester Day, og igen var der adskillige forskellige muligheder at vælge imellem i programmet. Mellem kl. 11 og kl. 15 var der seks forskellige valg:

Devil’s Hopyard Hike, Nautilus Nuclear Sub Tour, Fox Farm Brewery ølsmagning, Airline Trail Bike Ride, Nike Missile Site og den jeg valgte: : Godspeed Opera House.

Det var interessant at se Godspeed Opera House både foran og bag scenen.
Det var interessant at se Godspeed Opera House både foran og bag scenen.
Nautilus Nuclear Sub
Nautilus Nuclear Sub

Efter det tog vi Deep River Ferry færgen og besøgte Gillette Castle, som ligner et fort fra middelalderen udefra, men indenfor stenslottet finder man indbyggede sofaer, borde og træudskæringer, som alle peger på det kreative geni William Gillette. Super interessant bygning.

I skoven ved Gillette Castle var der en teaterforestilling i gang
I skoven ved Gillette Castle var der en teaterforestilling i gang

CRASH COOKOUT & POOL PARTY

Sidst på eftermiddagen var vi alle tilbage i Jason & Lee’s hus til “ConnectiCOUCH Crash Cookout and Pool Party” – they have a thing for titles. It was a fantastic day.

COUCHSURFING I USA

Det er ikke første gang jeg har oplevelser med Couchsurfing i USA. Før jeg fortæller dig det sidste vi gjorde i ConnectiCOUCH, så lad mig minde dig om en anden oplevelse jeg havde med Couchsurfing. For eksempel da jeg mødte Steve from Nashville. Lyt til hele episoden efter denne (det er nummer 99).

Vi var også på en bar med gamle arkade spil. Stedet hed BARCADE.
Vi var også på en bar med gamle arkade spil. Stedet hed BARCADE.

PEZ SLIK

Om søndagen, den sidste dag i CouchCrash weekenden, var det “New Haven Day” med muligheder for at tage en vandretur i New Haven, en tur til Walnut Beach, en skøn Chauncey Peak vandretur, en klatretur i klipperne, og det jeg valgte: Et besøg på PEZ Fabrikken

Palle Pez

Du kender de ikoniske PEZ dispensere, hvor man vipper hovedet tilbage på figuren og får en lille pebermyntepastil. Jeg voksede op med dem, så det var skægt at være her på fabrikken, som egentlig var et PEZ museum. PEZ er idag samleobjekter verden over.

Fabrikken er i Connecticut, men PEZ slik var faktisk opfundet i Wien, Østrig af Eduard Haas III som et alternativ til rygning.

Navnet PEZ kommer fra det tyske ord for pebermynte, “PfeffErminZ”, hvor man har taget det første bogstav, P, det midterste bogstav, E, og det sidste bogstav, Z, til at forme ordet PEZ.

I 1952 kom PEZ til USA og i 1973 byggede man den første slikfabrik i Orange, CT. Jeg besøgte PEZ Visitor Center som de åbnede i 2011.

Jason på den ikoniske PEZ motorcykel
Jason på den ikoniske PEZ motorcykel

Det er over 370 m2 og dedikeret til alle ting, der har med PEZ at gøre. Vi fik set den største, mest omfattende samling af PEZ memorabilia i hele Verden: inkl. den ikoniske PEZ motorcykel, verdens største PEZ dispenser, og et et kig ind til produktionen.

Vi kunne kigge ind til produktionsområde, hvor PEZ bliver pakket.
Vi kunne kigge ind til produktionsområde, hvor PEZ bliver pakket.

Der er også et PEZ trivia spil, handelsområde, interaktiv historisk tidsline og meget mere.

Jeg blev mest forbløffet over hvor mange forskellige PEZ dispensere der var, og det var interessant at lære om et så ikonisk mærke.

VIDERE TIL NÆSTE DESTINATION

Vi sluttede dagen og CouchCrash weekenden med pizza og leg i parken. Jeg havde virkelig en fantastisk tid i Connecticut med alle de interessante mennesker jeg mødte på vejen: Især Jason & Lee, og Margaret. Det er godt at vide, at jeg har nære venner i dette vidunderlige område af USA: Det er det bedste ved at rejse.

Det mindede lidt om Kongespil
Det mindede lidt om Kongespil

Jeg er nu på vej for at møde Belinda tæt på Howard University i Boston. Og det glæder jeg mig rigtigt meget til.

Mit navn er Palle Bo ─ og jeg skal videre! Vi ses!

BESKED FRA EN LYTTER

Og nu en besked fra en lytter i Columbus, Ohio.

“Hej Palle. Det er Dan fra Columbus, Ohio. Jeg har nydt din podcast i et stykke tid nu. Jeg tror min favorit er din 12-timers Afrika podcast og ja, jeg har hørt hvert et minut af den!

Hvis du kommer til Columbus, Ohio, så tag kontakt. Der er tonsvis af interessante ting her. Jeg er også selv rejse podcaster, selvom jeg ikke er digital nomade, som dig. Mit show hedder Zipping Around the World og jeg fokuserer på rejselogistik og det at rejse selv uden hjælp fra et rejsebureau. Og forresten: Jeg elsker marinerede sild.

Tak, Palle, og god rejse!”

Hej Dan,

Fedt at høre fra dig. Jeg er imponeret over, at du faktisk lyttede til min rekordlange episode fra hele min tur i Afrika. Det er rigtigt hvad du siger, at den er mere end 12 timer lang og fuldstændig uden reklamepauser.

Og at du elsker marinerede sild: Wow, jeg er endnu mere imponeret. Ikke mange udlændinge kan lide marinerede sild. Fik du snaps sammen med silden? En dansk akvavit? Det burde du, de to ting går hånd i hånd.

Jeg skrev lidt sammen med Dan efter hans talebesked, og han uddybede at han har nogle venner fra Odense i Danmark, som han og hans kone tilbragte tid med nogle år tilbage.

Ang. din podcast Zipping Around The World: Jeg begyndte at lytte til den efter din besked. Og du har en god stemme, interessante historier og masser af rejsetips.

I en af mine yndlingsepisoder fortæller Dan om at tage færgen fra Hong Kong til Macau på en éndagestur. Det var noget, jeg også gjorde, så jeg kan relatere til hvad Dan og hans kammerat Bill talte om.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af RadioGuru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.