BELARUS:
Gode ting ved at have en diktator?

20. januar 2021

I denne episode tager vi til et diktatur i Østeuropa: Hviderusland. Jeg tager på en tur rundt i hovedstaden Minsk og taler med den lokale herboende dansker, Carsten Skov. Hør ham fortælle, at der er noget godt ved at bo i et diktatur.

BEMÆRK: OPTAGET FØR UROLIGHEDER

Denne episode er optaget inden urolighederne i Hviderusland i efteråret 2020, hvor politiet slog hård ned på fredelige demonstrationer og anholdte flere hundrede mennesker. Videoer fra Minsk viste, at politiet ikke var bange for at tage hårde metoder i brug for at stoppe demonstranterne.

I episoden vil du høre Carsten Skov, som bor i Minsk, sige (med et smil), at der er gode ting ved at bo i et diktatur.

Blandt andet at det er trygt og sikkert at gå rundt i byen. I dag siger han noget helt andet:

”Jeg ved, at jeg tidligere sagde, at det var sikkert at gå på gaden, men det er det ikke mere! De anholder helt tilfældige mennesker. Så lige nu er der absolut INGEN gode ting ved at have en diktator i Hviderusland og det kan kun gå for langsomt med at komme af med ham”.

Добро пожаловать в минск

Da jeg rejser mod Hviderusland, kunne man få et fem-dages visum ved ankomsten. Derfor kunne jeg kun være der i fire dage – mit fly videre var fem dage og et par timer. Denne fem dages visumregel blev faktisk ændret samme dag som jeg forlod landet. Nu hedder det 30 dage.

Hvor er Hviderusland?

Hviderusland grænser på til Polen, Ukraine, Letland, Litauen og Rusland – og er et ret overset hjørne af Østeuropa. Der bor omkring 9,5 millioner mennesker I landet, hvilket placerer dem som nummer 93 på listen over lande inddelt efter befolkning. Men arealet er ret stort, så det er ikke særlig tæt befolket. Hovedstaden Minsk har omkring 2 millioner mennesker, hvilket placerer dem som den 11. mest befolkede hovedstad i Europa.

Efter en times bustur fra lufthavnen ankommer jeg til det gadehjørne, hvor min lejlighed ligger og møder min Airbnb-værtinde Svetlana. Hun lukker mig ind i en dejlig stor lejlighed med et kæmpe badekar.  

Badekar i Airbnb
Min Airbnb havde et stort badekar, som jeg bare måtte udnytte.

GÅTUR I MINSK MED EN HERBOENDE DANSKER

Jeg har en ven af en ven, der bor fast i Minsk. Jeg har været i kontakt med ham længe, og møder ham nu for første gang her i centrum af Minsk. Han har været bosat i Hviderusland siden 2011 og har før det boet og arbejdet i Estland, Letland, Litauen, Rusland og Kasakhstan… Faktisk har han boet i det tidligere USSR gennem de sidste 26 år.

Da Carsten kom til Hviderusland, opstartede han et dansk logistikfirma, men har i dag et firma hvor de hjælper Danske og europæiske webshops med at sælge til Rusland.

Han har 3 børn med en hviderussisk kvinde, som han nu er separeret fra. De er stadig gode venner og arbejder sammen. I dag er børnene 9, 12 og 17 år. De to yngste børn bor stadig i Minsk mens den ældste (siden jeg var der) er startet på gymnasium i Danmark.

Vi går rundt i byen og kommer vi forbi den bygning, hvor præsidenten arbejder fra, men ikke hvor han bor, så det er ikke det Hviderussiske Hvide Hus.

Carsten Skov og mig ved Sejrspladsen i Minsk.
Carsten Skov og mig ved Sejrspladsen i Minsk.

Carsten BOR I ET DIKATUR

Hviderusland er et diktatur. Præsiden Lukasjenko har styret landet med en jernnæve siden 1994, og landet bliver ofte kaldt Europas sidste diktatur. Det er et land, hvor der stort set ikke er rettigheder for homoseksuelle og hvor en fri presse ikke findes.

Et par dage inden mit besøg, delte jeg en YouTube videoFacebook om præsidenten, hvor han havde sagt dette:

”Jeg synes, det er bedre at være diktator – end at være bøsse”.

Ja, det sagde han faktisk.

JEG FIK KRITIK PÅ FACEBOOK

Kort inden mit besøg delte jeg denne video på Facebook og fik en skarp kommentar:

”Uhhh .. hvor fordømmende og fordomsfuld, du er, Palle Bo
Når du er så forudindtaget og negativ, så forstår jeg slet ikke, at du vælger at rejse til Hviderusland.”

Det medførte en længere debat frem og tilbage. Og det er noget, jeg også hørte i forbindelse med mit besøg i Nordkorea. Men jeg føler ikke, at jeg støtter et styre ved at besøge landet. Jeg kommer med et åbent sind og forholder mig kritisk til, hvad jeg mener er forkert og fremhæver de positive sider. Det gjorde jeg også i min episode fra Nordkorea.

Faktisk var der en amerikaner, der (på et af mine besøg i USA) spurgte mig om jeg da ikke følte at jeg støtter Kim Jong-un ved at besøge Nordkorea. Hertil svarede jeg, at jeg jo også var i USA selvom jeg nødvendigvis ikke er en stor fan af Trump.

Men hvad mener du? Er det forkert af mig at besøge lande, der ikke har et styre, som vi kender fra vores del af verden. Og hvor går grænsen? Kan jeg i så fald heller ikke besøge Kina, De Forenede Arabiske Emirater og mange lande i Afrika?

Lad mig høre fra dig enten på Facebook.com/theradiovagabond, eller ved at sende en mail på lytter@radiovagabond.dk eller en talebesked ved at klikke på ”Sig Noget-banneret” herunder.

Men ifølge Carsten er der lidt flere nuancer på udtalelsen og at det ikke er noget, han mærker meget til i hverdagen. Faktisk siger han, at han godt kan lide at der er styr på tingene. Der er meget rent, der er ingen korruption og det er meget trygt og sikkert. Han siger med et grin: ”Ja, der er faktisk gode ting ved at bo i et diktatur”.

Udsigt over en moderne by – Minsk i Hviderusland
Udsigt over en moderne by – Minsk i Hviderusland

FAKTA OM HVOR VI ER

  • Omkring 40% af Hviderusland er dækket af skove. Og landet bliver ofte kaldt Europas lunger.
  • Hviderusland er det sidste land i Europa, der stadig har dødsstraf.
  • Landet er Europas Las Vegas. Da spil blev ulovligt i Rusland åbnede der mange kasinoer i Hviderusland, hvilket er en af grundene til at mange russere besøger landet.
  • Hviderusland er et af de få lande, der ikke skifter til vintertid.
  • Landet har en meget lav arbejdsløshed – mindre end 1%. Tiggere og hjemløse er også et meget sjældent syn her.
  • Hovedstaden Minsk er både grøn og ren. Ikke alene har de mange parker, men de har også den tredje største botaniske have i verden.
  • Independence Avenue strækker sig mere end 15 km gennem hovedstaden. Gennem historien er den ikke alene vokset i både længde og bredde, den har også skiftet navn hele 14 gange. Det er en af de længste gader i Europa og er kandidat til at blive optaget i UNESCOs Verdensarv liste.
Independence Avenue er en meget lang gade gennem Minsk
Independence Avenue er en meget lang gade gennem Minsk

MINSK METRO, GORKY PARK OG SEJRSPLADSEN

Fra Metroen bevæger vi os stadig under jorden hen mod Sejrspladsen i den historiske del af Minsk – tæt ved Gorky Park. Ja, som Moskva har de også en Gorky Park her i byen.

I midten af pladsen, der er omringet af en rundkørsel, er der et monument, der blev rejst for at hylde de soldater der faldt i anden verdenskrig. Og så er der en evig ild, der brænder tæt ved.

Jamen er det ikke...?
Jamen er det ikke...?

Dette var blot den første af to episoder fra Hviderusland. Du får den næste om et par dage. 

Jeg hedder Palle Bo. Vi ses.

EMAIL FRA EN LYTTER

Jeg har jeg fået en mail fra en lytter i Dublin i Irland.

Hej Palle.

Jeg opdagede din podcast for et par måneder siden, da en af mine venner anbefalede den. Og jeg er blevet helt hooked på den. Jeg startede med dine episoder fra Europa, men nu er jeg gået længere tilbage i arkivet og har også lyttet til en masse fra Asien.

Det er en fornøjelse at følge med i din rejse, og det inspirerer mig til at rejse mere selv – når pandemien giver os bedre mulighed for det.

Normalt lytter jeg, mens jeg laver mad og jeg glæder mig meget til at høre, hvor du skal hen næste gang.

Keep up the good work,

Ian fra Dublin.

JEG VIL OGSÅ GERNE HØRE FRA DIG

Hvor er du og hvad laver du lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen på Radiovagabond.dk. Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden.

Radiovagabond er produceret af RadioGuru.