POLEN:
Han er en Englænder i Warszawa

16. december 2020

Tag med mig til Polens hovedstad Warszawa, hvor jeg går rundt i den genopbyggede gamle bydel; jeg møder en herboende englænder og så skal jeg på hospitalet.

WITAM Z WARSZAWY

Jeg tror faktisk, at jeg sagde, at det ville være to uger i Kraków og en uge i Warszawa, men det er ikke helt som det blev. Det blev til hele 22 dage i Kraków og bare fire dage i Warszawa. Så meget var jeg vild med min tid i Kraków. Helt snydes for Polens hovedstad ville jeg ikke, så det er der, vi skal hen i denne episode.

Vi kommer til at møde med en englænder, der er landet her. Jeg er interesseret i at høre hvordan og hvorfor han er landet lige her. Og få et kig på Polen og deres hovedstad med vestlige øjne.

Du kan også tage med mig når jeg møder det polske sundhedsvæsen. Jeg skal på hospitalet fordi jeg kunne mærke, at mit blodtryk var mega-højt.

Men vi starter tilbage i Kraków, hvor jeg er på vej mod deres lufthavn, der er opkaldt efter pave John Paul, den anden, hvor jeg sludrer med min Uber chauffør.

LOT Polish Airlines havde en billig flyvning – kun 750 kr., så jeg besluttede mig for at spare lidt tid og anstrengelser.
LOT Polish Airlines havde en billig flyvning – kun 750 kr., så jeg besluttede mig for at spare lidt tid og anstrengelser.

FLYVER TIL WARSZAWA

Og så afsted til Warszawa. Der er faktisk ikke så langt derop. Kun omkring 300 km, som jeg helt sikkert kunne have gjort i bus på 4-5 timer. Men LOT Polish Airlines havde en billig flyvning – kun 750 kr., så jeg besluttede mig for at spare lidt tid og anstrengelser. Jeg landede lige over middag og tog straks ind til byen, hvor jeg så ikke vidste helt præcist hvor jeg skulle gå hen. Det lykkedes mig dog at ringe min vært op, som skynder sig, at forlade sit arbejde for at komme og lukke mig ind i sin lejlighed.  

Warszawa er en grøn by. Deres Lazienki Park er en af de største parker i Europa, og afholder gratis søndags-koncerter i parken fra maj til oktober.
Warszawa er en grøn by. Deres Lazienki Park er en af de største parker i Europa, og afholder gratis søndags-koncerter i parken fra maj til oktober.

6 INTERESSANTE FAKTA OM WARSZAWA

  • The Palace of Culture and Science i Warsaw blev bygget som en gave til den polske nation fra Sovjetunionens diktator Stalin. Med sine 237 meter er det den højeste bygning i Polen, og med 165 meter er klokketårnet det højeste i Europa.
  • Når det kommer til luftforurening, er Polen Europas Kina. Ifølge World Health har Polen 33 af de 50 mest forurenede byer i Europa. Og hovedstaden er en af dem.
Statue af Pomnik Jana Kilińskiego
Statue af Pomnik Jana Kilińskiego
  • Men Warszawa er også en grøn by. Deres Lazienki Park er en af de største parker i Europa, og før Corona pandemien afholdes der gratis søndags-koncerter i parken fra maj til oktober. Formentlig igen i 2021.
  • Trafikpropper er en ting i Warszawa. Det er den værste by med trafikkøer i Europa: Polakker bruger i gennemsnit 106 timer om året med at sidde fast i trafikken.
The Krasiński Palace er også kendt som the Palace of the Commonwealth, og er et genopbygget barok palads på Krasiński Square I Warszawa.
The Krasiński Palace er også kendt som the Palace of the Commonwealth, og er et genopbygget barok palads på Krasiński Square I Warszawa.
  • Med omkring 1,8 millioner mennesker er Warszawa den 7. største hovedstad i EU.
  • Det ældste bevis for osteproduktion er blevet fundet i udkanten af Warszawa. Det viser, at der blev produceret ost her for omkring 8.000 år siden. 

BLODTRYK VAR PÅ KOGEPUNKTET

I et par uger har jeg følt mig som en trykkoger. Jeg har haft fornemmelsen af, at mit blodtryk pludselig var meget højt. Det ringede for mine ører, jeg havde tit hovedpine og i det hele taget følte jeg, at der var noget galt.

Så jeg besøgte et apotek og fik taget et par hurtige tests, som bekræftede min mistanke. Så jeg bestemte mig for at købe min egen lille maskine og så ellers finde et hospital og få en læges vurdering – og måske noget medicin.

I et par uger har jeg haft fornemmelsen af, at mit blodtryk pludselig var meget højt.
I et par uger har jeg haft fornemmelsen af, at mit blodtryk pludselig var meget højt.

Som dansker er vi jo dækket i mange lande med gule og blå sygesikringskort. Men jeg bor jo ikke i Danmark mere, så jeg har en privat forsikring, som dækker mig over hele kloden. Også her i Polen.

Først tager de en hurtig test og så bliver jeg præsenteret for udsigten til at skulle tilbringe meget lang tid i et trist polsk venteværelse. Sygeplejersken kommer dog i tanke om en anden mulighed –lige rundt om hjørnet ligger der en anden klinik, som kan tale med mig en halv time senere. Det her er faktisk bare skadestuen.

Her siger en læge, at mit blodtryk var for højt, men ikke så alarmerende, at hun ville give mig en recept på blodtrykssænkende medicin lige nu. I stedet gav hun mig lektier for: Måle mig selv tre gange om dagen og lave et skema i tre uger. Og så opsøge en anden læge, hvis det stadig er højt.

Så sørg for stadig at abonnere, for at høre hvad der sker videre i denne sag.  

Tomb of Unknown Soldiers Monument er historisk og meget vigtigt sted for polakker. Det bevogtes af to parade soldater og hver anden time er der vagtskifte.
Tomb of Unknown Soldiers Monument er historisk og meget vigtigt sted for polakker. Det bevogtes af to parade soldater og hver anden time er der vagtskifte.

MØDER EN ENGLÆNDER

Hvis du er åben og ikke er bange for at falde i snak med folk, så kan der opstå nogle spændende oplevelser. I dette tilfælde opstod der en god hyggelig snak på sportsbaren i Kraków, hvor jeg hjalp englænderne med at synge ”It’s coming home”. Som du sikkert hørte i den seneste episode, så skete det jo ikke. VM-pokalen kom ikke hjem til England for første gang siden 1966. Faktisk tabte de også bronze-kampen – og så mod Belgien, og landede på 4. pladsen. Englænderne var skuffede, selvom dette var deres bedste resultat på landsholdsniveau i mange år.

I sportsbaren mødte jeg Mark. Han er en englænder, der bor fast i Warszawa. Han var taget til Kraków for at hænge ud med venner, der havde taget turen fra England for at hygge sig, se fodbold og drikke pints.

Mark og jeg faldt hurtigt i snak, og da jeg hørte han var fra Warszawa inviterede jeg mig selv til at besøge ham. Jeg skrev hans nummer ind i telefonen og hans navn… Matt. Først da jeg møder ham i sit hjem finder jeg ud af, at jeg har fået galt fat i navnet. Pinligt.

Hvordan landede han her? Hvad laver han her? Og hvad tænker han om sproget, landet og dets befolkning? Lyt til episoden for at høre ham fortælle.

FREE WALKING TOUR I WARSZAWAS OLD TOWN

Også her tager jeg på en Free Walkative Tour. Jeg vil udforske den gamle bydel, som faktisk ikke er så gammel.

Under Nazi-Tysklands besættelse af Polen havde de en plan om at jævne byen med jorden. Warszawa bar blevet udvalgt til at blive ødelagt og genopbygget som en del af Nazisternes ”tysk-ifisering” af Centraleuropa under deres ”Generalplan Ost”.

I slutningen af 1944, gik de videre med planen, selvom det var klart at krigen var tabt og ødelæggelsen af byen ikke havde nogen militær eller koloniseringsformål. Det var udelukkende som hævn.

80-90% af Warszawas bygninger blev helt meningsløst ødelagt. Herunder en stor mængde museer, kunstgallerier, teatre, kirker, parker og historiske bygninger som f.eks. slotte og paladser. De blev revet ned, brændt og en stor del af Warszawas kulturelle arv blev stjålet.

Efter krigen blev der gjort et stort arbejde med at genopbygge byen med hjælp af før-krigs-tegninger og historiske dokumenter. Warszawas gamle bydel blev genopbygget med hjælp af gamle malerier fra det 17. og 18. århundrede.

Den er I dag beskyttet af UNESCO og et fantastisk eksempel på genopbygning af byens kulturarv.

NEXT STOP: HVIDERUSLAND

I morgen tager jeg til Minsk i Hviderusland, og det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg hedder Palle Bo og jeg skal videre.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Hvor er du og hvad laver du lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen på Radiovagabond.dk. Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden.

Radiovagabond er produceret af RadioGuru.