POLEN:
En kæmpe blandt turguider i Kraków

25. november 2020

Tag med til Kraków i Polen. I denne episode tager jeg på en Free Walking Tour i den gamle by, og taler med en af de højeste turguider, jeg nogensinde har mødt.
Du kan også høre om drage og to brødre med hvert sit tårn.

Siden den seneste episode fra Slovenien, har jeg besøgt et par stede i Europa. Men da det var I forbindelse med mit arbejde, bestemte jeg mig for ikke at optage Radiovagabond episoder herfra. Men lad mig da lige holde dig opdateret med, hvor jeg har været siden jeg forlod Ljubljana:

Først tog jeg til Tjekkiet for at lave optagelser til sæson 2 af The LEGO Technic podcast. I den første sæson fulgte jeg tilblivelsen af LEGO Technics 1:8 model af superbilen, Bugatti Chiron. Den nye sæson handler om deres vilde projekt med at bygge en Bugatti Chiron i fuld størrelse i de små LEGO Technic klodser, uden brug af lim – og få den til at køre udelukkende med LEGO Technic Power-Function motorer. Derfor var jeg i Kladno, lidt udenfor Prag I Tjekkiet. Her har LEGO en stor fabrik og et område, hvor de producerer alle de store modeller til LEGOLAND og store butikker rundt omkring i verden.

En rigtig Bugatti Chiron og en, der er lavet i LEGO Technic.
En rigtig Bugatti Chiron og en, der er lavet i LEGO Technic.

Efter Tjekkiet tog jeg til Rotterdam i Nederlandene for at deltage i en rejseblogger konference, der hedder Traverse, inden jeg tog omkring Danmark for at besøge familie, deltage i en podcast konference i København og møde lidt kunder. Herefter gik turen til Cannes i Frankrig, hvor jeg deltog i Cannes Lions festivallen. Det er et kæmpe arrangement og et rigtig godt sted at møde potentielle kunder, network’e og sippe kølig rosé på stranden.

Så til Wolfsburg, igen I forbindelse med LEGO Technic Podcasten. Her har Volkswagen Group deres hovedkvarter og et lukket område, hvor de tester deres biler. Og det var her Bugatti Chiron’en satte sin rekord om at køre fra 0 til 400 km/t og tilbage til 0 på bare 42 sekunder.

Du kan lytte til LEGO Technic Podcast overalt, du lytter til podcasts.

Nu skulle LEGO så teste om de kunne få deres model til at køre. Ikke 400 km/t. Bare køre. Det var ikke uden udfordringer. Mens de indspillede en film, stod jeg i vejkanten med min mikrofon og fulgte alle disse udfordringer.

Så det har været en måned med masser af bevægelse rundt i Europa… pyh. Nu er jeg nået til Kraków og klar til at tage dig med på min rejse igen.

UDFORSKER KRAKÓW

Dagen jeg kommer til Kraków, spiller det polske fodboldlandshold en afgørende kamp mod Columbia ved VM i Fodbold i Rusland. Desværre for Polen tabte de 3-0 og var dermed ude af VM.

Søndag morgen bestemte jeg mig for at tage en oplevelsesdag efter en lang arbejdsuge bag skærmen, og mødte op til en Free Walking Tour i den gamle bydel. Du ved fra tidligere episoder, hvor meget jeg nyder at blive introduceret til et ny sted med sådan en tur. Efter en kort tur omkring Google besluttede jeg mig for at bruge dem, der hedder Walkative! Free Walking Tour.

Vores guide hedder Thomasz, men han har flere kælenavne: Calen, Big Tom, The Giant. Og han er en kæmpe på godt to meter, og udover hans skaldede hoved, piercing i begge øjenbryn og gedebukkeskæg er det nok den måde, man bedst genkender ham.

Han er født og opvokset i Kraków og uddannet fra Jagiellonian University med historie som hovedfag. Hans hovedopgave var om Kraków, så han er den perfekte til at fortælle historier om den gamle bydel. Han er fantastisk med et mix af varme, humor og et stort overblik over sin gruppe (fra højden).

Her er noget af, hvad jeg kan huske, han fortalte:

FAKTA OM HVOR VI ER

Krakóws gamle by, bade med Wawel Castle, det store torv og det jødiske kvarter, var noget af det første, der var med op listen, da UNESCO skabte deres World Heritage List i 1978.

Kunstværker i og langs floden i Kraków.

BEDSTE OG STØRSTE MARKEDSPLADS

I 2013 udråbte Lonely Planet Kraków Square til den bedste markedsplads i verden. På polsk hedder den Rynek Główny og det er også det største torv i Europa. Det er en kvadratisk plads omkranset af gamle byhuse og kirker. I midten af torvet finder man den ikoniske Cloth Hall med to tårne – det ene lidt højere end det andet.

Tårne bygget af to brødre. Da det gik op for den ene af dem, at hans tårn ikke kunne blive så højt som det andet, blev han så misundelig, at han slog sin bror ihjel
Tårne bygget af to brødre. Da det gik op for den ene af dem, at hans tårn ikke kunne blive så højt som det andet, blev han så misundelig, at han slog sin bror ihjel

MISUNDELSE ER EN GRIM TING

Der hænger en kniv i et reb på væggen af Cloth Hall. Ifølge legenden fortæller den en historie om de to brødre der byggede tårnene. Da det gik op for den ene af dem, at hans tårn ikke kunne blive så højt som det andet (på grund af et svagt fundament), blev han så misundelig, at han slog sin bror ihjel med denne kniv. Kniven hænger der som en påmindelse om, at man bør være lidt ydmyg.

DRAGEN SPYR ILD

Ifølge en anden legende boede der engang en drage ved foden af Wawel Hill, som krævede at blive fodret med husdyr for ikke at begynde, at spise den lokale menneskelige befolkning. Dragen blev omsider slået ihjel af enten sønnerne til byens grundlægger, Kong Krakus, eller af skrædderens lærling – alt efter hvem der fortæller historien.

I dag er der en stathue udstyret med en gas-dyse, så den spyr ild med jævne mellemrum.

Thai Massage på polsk.
Thai Massage på polsk.

GIGANT TOUR GUIDEN THOMASZ

Vi sluttede turen ved Wawel Castle og Thomasz var venlig nok til at tilbringe lidt ekstra tid med mig til et kort interview.

Ifølge Walkative! Free Walking Tours website er Big Tom en stor fan af britisk humor og kaffe. Han var fuldtidsguide for sine børn, inden han blev en del af Walkative Holdet i 2016.

Vi starter snakken med at Thomasz giver mig en lille indføring i det polske sprog – omkring den specielle slaviske måde, at sige hans navn på. Han fortæller mig lidt om de forskellige portugisisk-lignende vokaler i det polske sprog, hvor nogle er korte og flade og andre er lange og dybe. Det fører os ud i en længere snak om de forskellige sprog rundt omkring i Europa, og det viser mig noget om, hvor bred en viden han har, om den verden, han bor i.

Typisk polsk mad.
Typisk polsk mad.

Da jeg spørger ham, hvorfor folk kommer til Kraków, svarer han meget ”Thomaszsk”. ”Der forskel på, hvorfor folk kommer her, og hvorfor jeg synes, folk skulle komme”, starter han.

”Folk kommer til Kraków fordi det er en del af den nye popularitet af de østeuropæiske byer. I begyndelsen af nullerne var der mange turister, der fik øjnende op for byer som Prag. Heldigvis er Kraków tæt på Prag, og det gjorde, at mange også fik øjnene op for Kraków, da Prag begyndte at blive lidt overfyldt. Da folk så var her, fik de øjnene op for, hvor uberørte mange af disse østeuropæiske byer er. Jeg tror f.eks. også at Slovenien står foran et stort opsving i turisme”.

”Turismen har ændret den måde vi polakker betragter vores land, og det har givet os en fornyet passion for vores kultur – da vi indså, at vi har en meget multikulturelt samfund”, siger han.

Thomasz fortæller mig, at Kraków og især den gamle bydel, er meget speciel og heldig ved at være næsten uberørt af krigen – i sammenligning med Warszawa, der næsten var jævnet med jorden. Warszawa skulle genopbygges, mens Kraków bare skulle renoveres, og stadig har byen bevaret med sine gamle mursten.

TAG EN TUR I KRAKÓW

Walkative! Free Walking Tour tilbyder fire forskellige ture: ‘Det gamle Kraków’, ’Det jødiske Kraków’, ’Det kommunistiske Kraków’ og ’Det makabre Kraków’.

Hvis du kommer på en tur og møder den høje mand, så hils fra mig. Han er en kæmpe blandt guider på flere måder. Han er passioneret, sjov og begejstret. Han elsker sin by – og det skinner igennem.

Thomasz forklarer: “Walkative” tilbyder disse Free Walking Tours til at tiltrække gæster til byen. Vi opfordrer folk til at betale, hvad de synes turen er værd. Og det er noget, jeg gerne så indført på andre områder. Og vil de ikke betale noget, er der ingen sure miner”, siger han og tilføjer at ”karma is a bitch”.

I NÆSTE UGE I RADIOVAGABOND

Jeg er tilbage med mere fra Kraków om området omkring. Næste uges episode bliver både festlig og deprimerende. Jeg tager dig med på et besøg til den tidligere Nazi koncentrationslejr, Auschwitz-Birkenau. Og så kan du komme med på en festlig sportsbar sammen med hundredevis af engelske fodboldfans.

Mit navn er Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses!

FORTÆL EN VEN

Jeg vil meget gerne bede dig om at gøre mig en tjeneste. Hvis du kan li’ denne episode, så fortæl en ven om Radiovagabond. Jeg mener det helt alvorligt. Tag din telefon lige nu og ring eller skriv til en ven.

Det er den bedste måde at udbrede kendskabet til en podcast og jeg ville blive meget glad (og motiveret), hvis du vil bruge 2 minutter på det. Du er verdens bedste lytter.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Hvor er du og hvad laver du lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen på Radiovagabond.dk. Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af mig og mit produktionsselskab, Radioguru. Hvis du har brug for hjælp til at starte en podcast, har brug for speak (uanset sprog), en radioreklame eller andet lyddesign, kan jeg hjælpe.