INTERVIEW:
Romaine Welds, David Yang, and Odette Ricasa

21. december 2022

Her kan du møde Romaine fra Jamaica, David fra Taiwan og Odette fra Filippinerne.
De har alle netop fuldført deres mål om at besøge alle 193 FN-nationer i verden, og de var alle de første i deres respektive hjemlande til at gøre det.

Velkommen til endnu en episode optaget ved The Extraordinary Travel Festival i Jerevan, Armenien for to måneder siden. Og i denne kan du møde Romaine fra Jamaica, David fra Taiwan og Odette fra Filippinerne.

De har alle netop fuldført deres mål om at besøge alle 193 FN-nationer i verden, og de var alle de første i deres respektive hjemlande til at gøre det.

Romaine Welds

Romaine Welds er født og opvokset på Jamaica. Han immigrerede til USA i 2007, hvilket rent faktisk var den første gang han var i et fly og rejste til et fremmed land. Lige nu bor han i San Francisco, hvor han arbejder for et amerikansk flyselskab, som har givet ham mulighed for at rejse rundt i verden.

Som barn elskede Romaine at se shows på National Geographic, hvor han kunne rejse verden rundt i fantasien. Og dengang kunne han på ingen måde forestille sig, at han en dag skulle gøre det i virkeligheden, og da slet ikke til alle lande. Han ville heller aldrig have troet på, at han skulle være den første fra Caribien, der ville opnå dette.

Hans sidste land var Antigua & Barbuda. Det blev forsinket på grund af orkanen Fiona, som lavede massive ødelæggelser rundt omkring i Caribien i september 2022. Hun var skyld i oversvømmelser, strømafbrud og smadrede infrastrukturen i flere af landene.

Mere om Antigua & Barbuda

For resten, hvis du vil høre mere om Romaines sidste land, så har jeg udgivet tre episoder herfra. Det er episode 170-172 og du kan finde dem i din podcast app. Find dem ved at klikke her.

David Yang 

Vores anden gæst er den 57-årige David Yang. Han er født i Taiwan og har arbejdet indenfor elektronik, videospil og legetøj, i International Business Development. Han har på den made besøgt mange lande som en del af sit arbejde. Han er den første fra Taiwan, der har rejst til alle lande, men som Romaine bor han også i USA.

David startede med at besøge de lande han manglede i 2016, efter at have mødt en anden rejsende, som overbeviste ham om at stræbe efter det. På dette tidspunkt manglede han en tredjedel og han nåede sit mål i juli i år.

Nu har han sat sig et nyt mål: At fuldføre 300 destinationer på Travel Century Club-listen. Hele TCC-listen indeholder 330 lande og territorier, så det er mit gæt, at han vil gå efter den komplette liste, når han har nået de 300.  

Odette Ricasa 

Den sidste “193 baby” er den 77-årige, Odette Ricasa, som blev den første filippiner, der formåede at rejse til alle lande, da hun ankom til sit sidste land på FN-listen, Irak, i august 2022. Hun har også været i alle syv kontinenter – det mål nåede hun tilbage i 2015.

Hun er et aktivt medlem af “Philippine Global Explorers”, hvor hun leder afdelingen i det vestlige USA, er en succesful billedkunstner med over hundrede malerier, hun er foredragsholder, en talentfuld pianist og forfatter af seks rejsebøger.

Talebesked fra en lytter

Jeg har modtaget en talebesked fra en lytter: Steven Ramsey, som er en amerikaner, der bor i Bandung, Indonesien. Han fortæller mig bl.a., at han lytter til Radiovagabond, mens han kører rundt på sin scooter.  

Tak skal du have, Steven. Fedt at høre at jeg er med dig i ørene på din scooter rundt i Indonesien. Jeg håber ikke, du bliver forvirret, hvis jeg laver optagelser i trafikken. Jeg kan lige se dig kigge dig selv over skulderen, hvis der er en lastbil eller et bilhorn i mine optagelser. Jeg vil helst ikke være skyld i ulykker, så pas nu på dig selv.

Men det er faktisk noget, jeg selv gør (altså lytter til podcasts), når jeg kører rundt på scooter her på Koh Lanta i Thailand, hvor jeg er lige nu.

Jeg tager mit Bluetooth headset i ørerne inde under hjelmen, og det smarte er, at jeg også kan få Google Maps til at fortælle mig, hvilken vej jeg skal køre.

Faktisk var det i Indonesien, jeg gjorde dette for første gang. Ikke i Bandung, men på Bali.

Og jeg må med skam erkende, at Bali er den eneste del af Indonesien, jeg indtil videre har besøgt. Og selvom Bali er skøn, er det slet ikke godt nok. Jeg bliver selv irriteret, når jeg møder folk, der har været i Danmark, men kun har været i København. Ja, København er fantastisk, men der er så meget mere at se rundt i landet.

Så Steven, jeg vil meget gerne se meget mere af Indonesien, og jeg tager dig på ordet med hensyn til at besøge dig i Bandung.

Jeg har spurgt Steven ind til, hvordan en amerikaner ender med at bo i Bandung og ikke på Bali som så mange andre amerikanere. Og det er en meget lang og spændende historie, som du må have til gode til den dag jeg besøger ham, og får ham til at fortælle den her i podcasten.  

Har du også lyst til at give lyd fra dig? Det er så fedt at høre, at der er liv på den anden side ude ved højtalerne eller hovedtelefonerne. Du kan sende en talebesked ved at scrolle helt ned på siden. Her er der en lille knap der hedder ”INDTAL TALEBESKED”. Du kan også, som Steven sende mig en talebesked via WhatsApp. Nummeret står også nederst på forsiden.

Foretrækker du at skrive kan du udfylde formularen på Radiovagabond.dk/kontakt. Uanset hvad du gør, så vil det gøre mig meget glad. Bare fortæl mig, hvad du laver lige nu, mens du lytter til disse ord.

Følg de tre babier

Du kan følge med i Romaines rejser på Instagram som @TravelingTheWorldWithRomaine, David Yang er nemmest at finde på  Facebook, og her er et link til Odettes bøger.

Flere episoder i denne uge

På søndag møder jeg endnu en af mine helte, og denne gang kender jeg ham fra YouTube kanalen Geography Now. Han kalder sig Barbs, men hans fulde navn er Paul Barbado.

Hver gang, jeg er på vej til et nyt land, finder jeg hans episode fra dette land. Det giver mig lidt baggrundsviden inden jeg lander. Du kan godt begynde at glæde dig til min snak med Barbs – den kommer på søndag første juledag.

Men du hører fra mig allerede på fredag i endnu et flashback. Her skal vi besøge en moské i Dubai.

Og så på lørdag får du sikkert endnu et kig i min dagbog. I lørdags lavede jeg min første korte ti-minutters ”rå og uredigeret”, hvor jeg fortæller lidt om, hvad der sker i mit nomadeliv lige nu. Og det blev taget så godt imod, at det er min ambition at lave sådan en hver uge. Hvis ikke du allerede har hørt den fra i lørdags, kan du finde den i din foretrukne podcast app.

Det var det. Mit navn er Palle Bo. Vi ses.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af Radioguru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.