INTERVIEW:
Ukrainske Orest Zub: Fra digital nomade til krigsreporter

31. maj 2022

Velkommen til en specialudgave af Radiovagabond – optaget i maj 2022.

Ved en konference for digitale nomader, der hedder NomadBase Live i Kroatien, mødte jeg Orest Zub fra Ukraine. Han er også digital nomade og en stor del af netværket Nomad Mania, der er grundlagt af vores fælles ven Harry Mitsidis.

Orest har været i 129 lande indtil by og har været digital nomade i 10 år. Da Rusland invaderede Ukraine i februar, tog han hjem til sit hjemland for at hjælpe til. Og de mente, at han ville gøre mere gavn ved at lave videoer end med et gevær på frontlinjen. Nu tager han rundt i landet og fortæller historier på sin YouTube kanal, om hvad der sker i landet.

NOMAD BASE LIVE

Vi er som nævnt begge en del af konferencen NomadBase Live – som er en rimelig ny event, arrangeret af de samme som gav verden Nomad Cruise (som du har hørt mig tale om tit her i podcasten).

Da Corona-pandemien ændrede alt, og det ikke var muligt at arrangere en Nomad Cruise fik de ideen om at lave lignende arrangementer på landjorden.

Dette er deres tredje NomadBase Live, men min første. Og jeg elsker at deltage i denne type arrangementer, hvor jeg møder gamle venner og møder ligesindede, som forstår min lidt anderledes livsstil.

På denne NomadBase, der bliver holdt i smukke Primošten ved kysten i Ukraine lidt vest for Split, er vi 274 digitale nomader fra hele verden. Vi hører foredrag, deltager i workshops og networker.

OREST ZUB PÅ YOUTUBE

I en af videoerne på hans YouTube kanal, kører han til Kiev sammen med en erfaren krigs-korrespondent, Rauli Virtanen. Han er en 73-årig finsk forfatter, journalist, foredragsholder og Tv-producer. Han var faktisk den første person i verdenshistorien, der havde besøgt alle lande i verden – og dermed en stor inspiration for både Orest og mig selv.

SAMLER PENGE IND TIL ET BØRNEHJEM

Det er en tradition på NomadBase Live (og tidligere på Nomad Cruise), at vi har en “charity dinner”, hvor vi alle giver et mindre bidrag til et godt formål. Og Orest var blevet bedt om at finde et godt formål med fokus på børn i Ukraine.

Han fandt et børnehjem i byen Velykyi Lubin i nærheden af Lviv i den vestlige del af landet. Dette børnehjem hjælper børn fra området og fra den krigsramte østlige del af landet.

På konferencen holder han foredrag og afspiller en video, som han har optaget på børnehjemmet. Her ser vi en lille 7-8-årig pige, som siger (med et alvorligt ansigtsudtryk), at hun er fra Mariupol, som er en af de mest ramte byer i landet.

Efter den russiske invasion, blev byen et strategisk mål for russerne. Den 19. marts lavede en russisk politimand en video, hvor han sagde:

“Børn og ældre dør her. Byen er ødelagt og er stort set jævnet med jorden.”

Og det er altså denne by, denne lille pige havde en tryg barndom indtil den meningsløse krig startede. Da Orest spiller denne video, sidder vi alle i salen med tårer i øjnene.

EN MINIBUS TIL BØRNEHJEMMET

I et Facebook opslag efter NomadBase, skrive Orest, at vores første bidrag til børnehjemmet vil være en minibus. Indtil videre har indsamlingen indbragt omkring 45.000 kr., hvilket vil være nok til en almindelig brugt 8-personers minibus.

Hvis du også har lyst til at give et bidrag, kan du gøre det via PayPal orest@openmind.com.ua eller se andre muligheder på OpenMind.com.ua/support.

Download episoden her.