KENYA (1:4):
Ting at opleve i to perfekte uger

27. april 2022

Dette er den del 1 af 4 i en miniserie om Kenya.
I denne kan du høre om, hvad der er værd at se, hvis du har to perfekte uger i landet. Jeg tager du også med på en tur til Masai Mara.

Miniserie om Kenya og Masai Mara.

Nytårsaftens morgen 2021 står jeg på gaden i Nairobi og er på vej til en længere køretur til safariparken Masai Mara, fem timers køretue vestpå. Jeg kommer nok ikke til at feste så meget dette år, da turene ud på savannen starter tidligt om morgenen.

Det er en tredages tur med to overnatninger inde i parken, som er gjort muligt med hjælp fra Scenery Adventures, som er ejet og bliver drevet af Monica Musungu. Ud over Kenya laver hun ture til lande som Congo, Tanzania, Seychellerne, Egypten og mange andre steder.

Monica Musungu, Scenery Adventures
Monica Musungu, Scenery Adventures

Jeg lærte hende at kende, da vi begge var i Berlin i marts 2020 lige før Corona pandemien lukkede verden ned. Vi var begge taget dertil for at deltage i en stor rejsemesse, der hedder ITB. Den blev aflyst, men da vi begge havde booket billetterne, valgte vi at tage dertil. Monica fra Kenya og mig fra Danmark. Og så krydsede vores veje i den tyske hovedstad.

Shane Dallas, The Travel Camel
Shane Dallas, The Travel Camel

MØDER EN REJSE KAMEL

Jeg møder også min gamle ven, Shane Dallas, som jeg kender fra rejseindustrien og TBEX, der laver konferencer for rejsebloggere rundt omkring i verden. Shane er Conference Director for TBEX Europa, Asien og Afrika. Da jeg er medvært og producer på den officielle TBEX podcast, ”Travel Matters” kan man med lidt god vilje sige, at vi er kollegaer.

Jeg har rejst kloden tynd i mange år med sin rejseblog, The Travel Camel, men da han kom her til Kenya, blev han forelsket i landet og i Maureen. De er nu gift, har en datter og har boet i Karen i udkanten af Nairobi i flere år. Han ved derfor en masse om landet.

Dennis tanker.
Dennis tanker. Læg mærke til, hvordan han sikrer sig, at den er HELT fuld.

JEG MØDER MIN CHAUFFØR

Tilbage på gaden i Nairobi møder jeg Dennis, der skal være min chauffør de næste par dage. Jeg stiger ombord i en minibus med et tag, der kan løftes og give os godt udsyn. Det bliver nyttigt når vi skal på ”game-drive” i parken. Med det løftede tag kan vi stå på og tage gode billeder. Vi er en gruppe på 7-8 personer – de fleste fra Kenya og en fyr fra San Francisco.

Ikke alene skal jeg se en masse vilde dyr og natur, jeg har også besluttet mig for at bruge lidt ekstra på at besøge en Masai landsby og så starter jeg 2022 med at flyve varmluftsballon over savannen meget tidligt om morgenen den 1. januar.

6 INTERESSANTE FAKTA OM KENYA

1. Hvor stor og hvor mange mennesker

Kenya er 580.367 km2 stor og er verdens 48. største land (lidt mindre end Ukraine og lidt større end Spanien) og med 47,6 millioner indbyggere er det den 29. mest befolkede land i verden.

The Great Rift Valley
The Great Rift Valley

2. Kenya er verdens førende safari destination

Kenya har fået World Travel Award for at være verdens førende safari destination hele syv år i træk. De har ikke mindre end 50 fantastiske nationalparker, hvor man finder en masse fantastisk natur og ”The Big Five” (løver, leoparder, elefanter, næsehorn og bøfler).

3. Officielle sprog

Der bliver talt hele 69 sprog her i Kenya, men de har kun to officielle sprog: Engelsk og Swahili. Engelsk er det normale at bruge i handel, skoler og regering – og du kan sagtens klare dig med engelsk. Langt de fleste taler engelsk, selvom deres dialekt kan være en smule svær at forstå når det går hurtigt.

4. Flaget

Deres flag er stribet med sort, rødt og grønt fra toppen, med tyndere hvide linjer imellem disse. De sorte står for befolkningen, det grønne for naturen, de hvide linjer for fred og den røde farve symboliserer krig. Og så det mest specielle ved flaget: Et masaiskjold og spyd i midten. Dette symboliserer forsvar af alle tingene nævnt i flaget. Alt i alt er det et ret sejt flag.

5. Religion

De fleste kenyanere er kristne (86%), hvoraf 54% er protestanter og 21% katolikker. Islam er den næststørste religion med 11% af befolkningen.

6. Berømte ordsprog fra Kenya

De har en del specielle ordsprog, men her er et par af mine favoritter.

”Bare fordi en mand har såret din ged, behøver du ikke at slå hans tyr ihjel”.

”Du bør ikke slagte en kalv mens dens mor ser på”.

”En hyæne kan ikke lugte sin egen stank”.

Den sidste er en variant af noget, jeg har hørt hele mit liv, nemlig at en kaptajn bør gå ned med sit skib. Kenyanerne siger noget lidt andet:

”Et synkende skib har ikke brug for en kaptajn”.

TING AT OPLEVE I TO PERFEKTE UGER I KENYA

Jeg beder Monica og Shane om at komme med gode råd om, hvad der er værd at se, hvis man kommer hertil og skal planlægge to perfekte uger.

TURKANA

Turkana er Kenyas største region i den nordvestlige del af landet. Den grænser op til Uganda mod vest, Sydsudan mod nord og en lille 27 km grænse mod Etiopien lidt nord for den smukke Lake Turkana.

Jeg får at vide, at en tur til Turkane kræver lidt hård på brystet og mod på en længere køretur. Husk også at medbringe masser af vand, hvis du begiver dig igennem dette store, tørre område. Men Turkana er et idyllisk sted og ifølge Monica er det helt klart værd at besøge.

SAMBURU

Både Monica og Shane er enige om at Samburu også skal på listen. Samburu National Reserve er en safaripark, der er berømt for at have masser af dyr som f.eks zebraer, strudser, giraffer mere end 900 elefanter.

Parken er 165 km² stor og ligger 350 km fra Nairobi lige på den anden side af det majestætiske bjerg, Mount Kenya. Det er mere end 5 km højt og er det næsthøjeste bjerg i Afrika efter Kilimanjaro.

AMBOSELI

Og apropos Kilimanjaro lige på den anden side af grænsen til Tanzania, så kan det ses fra Amboseli National Park – en anden af Kenyas mest populære parker.

TSAVO

Du finder også Tsavo West National Park i den sydøstlige del af Kenya og dækker et område på godt 9.000 km². Dens ”søsterpark”, Tsavo East National Park der ligger lidt nord herfor, er den ældste og største nationalpark i Kenya med næsten 14.000 km². Begge parker er mellem Nairobi og østkysten, hvor der også er ting, der er værd at besøge.

ØSTKYSTEN

Mombasa, der også er kendt som den hvide og blå by i Kenya. Det er landets ældste by og med 1,2 millioner indbyggere er det også den næststørste by efter hovedstaden. Monica nævner desuden Diani Beach, Malindi og Watamu, som steder, der er værd at besøge.

Image: @jeanwandimi: Shela town in lamu
Image: @jeanwandimi: Shela town in lamu

LAMU

Shane er enig med Monica i at østkysten er skøn (faktisk flyttede han dertil med familien et par dage efter jeg mødte ham i Karen, hvor de har boet i mange år. Men han fremhæver Lamu, en lille ø lidt længere nordpå. Den gamle by på Lamu giver dig en følelse af at træde tilbage i tiden. Det er et UNESCO World Heritage sted, og der er meget at tage sig til på øen – så som snorkling, sejlture, ruiner, strande, rideture på æsler og meget andet.

KISUMU

Kisumu er en havneby ved Lake Victoria. Der er en smuk udsigt til søen ved Hippo Pint og Dunga Hill Camp. Du kan også besøge Kisumu Impala Sanctuary for at se impalaer, zebraer, geparder og andet dyreliv. Du kan besøge Kakamega Forest National Reserve for vandreture med endnu mere dyreliv. En anden interessant ting at gøre er at besøge den 44. amerikanske præsident Barack Obamas landsby i Nyangoma, Kogelo. Nej, han er ikke født her, men meget af hans familie er.

DEN VESTLIGE REGION

Det vestlige Kenya har teplantager og skove og er hjemsted for den største sø i Afrika. Du kan besøge Mr. Elgon National Park, Saiwa Swamp National Park, Kakamega Forest Reserve og Lake Victoria. Du kan også se den berømte grædende sten ved Ilesi (”Crying Stone of Ilesi”), som er en sten, der ligner en grædende person.

NAIVASHA

Naivasha er en by i Nakuru regionen, som er kendt for sine smukke flamingoer, mange flodheste og for at være hjem for mere end 400 fuglearter. Lake Crescent, Hells Gate National Park og Lake Naivasha er også et must-besøg for rejsende.

NANYUKI

Nanyuki er en by i det centrale Kenya og er en fantastisk indgang til Mt. Kenya med mange naturskønne stier. Du kan besøge Mt. Kenya National Park, Ol Pejeta Conservancy og vandre på bjerget.

Image: @jeanwandimi: Rhino and warthog in Ol Pejeta Conservancy in Nanyuki.
Image: @jeanwandimi: Rhino and warthog in Ol Pejeta Conservancy in Nanyuki.

Som du sikkert kan fornemme, er der utrolig meget at se og opleve i Kenya. Du kan også bare kontakte Monica og teamet hos Scenery Adventures.

Hils fra mig.

Mit telt i Lenchada Tourist Camp
Mit telt i Lenchada Tourist Camp

VEJRET

Kenya har et behageligt, tropisk klima. Dagtemperaturerne er i gennemsnit mellem 20° og 28°, og lidt varmere ved kysten. Kenya er for tæt på ækvator til at de oplever en egentlig vinter og sommer. Men der er både en tør og våd sæson. De varmeste måneder er december til marts, og juli til september er perfekte til en solrig ferie.

ANKOMMER TIL MASAI MARA

Kl. 14 kommer vi til byen Narok og kl. 16 til Masai Mara og Lenchada Tourist Camp, som var vores hjem de næste to nætter. Det regnede kraftigt, da vi ankom, og spiste frokost.

Det er næsten "Glamping"
Det er næsten "Glamping"

I Masai Mara oplever du ”The Big Five” og mange andre dyr. Maraen drives af Massai-samfundet, som er meget synlige i landskabet fra indgangen til lejrene. Faktisk blev vores lejr bevogtet af omkring 7 Masai-krigere om natten. Masaierne frygter ikke vilde dyr, og de ser ud til blot at leve sammen med dem som naboer. Du vil ofte se dem med deres store flokke med køer på udkig efter gode steder med græs.

Man ser Masaier overalt i Masai Mara
Man ser Masaier overalt i Masai Mara

Vi boede i et telt, og der var en seng og et betongulv og et badeværelse. Der var ingen strøm i teltet, og man opladede kun sin telefon om aftenen.

Laderstation i spisesalen
Laderstation i spisesalen

Det bedste tidspunkt at besøge er i højsæsonen fra juli til november under The Great Migration, hvor der er omkring 2 millioner dyr. Men selvom dette var omkring nytår, var der stadig mange dyr at se og vores aften-game-drive var bestemt ikke en skuffelse.

Følg med i del 2 af denne miniserie fra Kenya, hvor vi bliver “angrebet” af et vredt næsehorn. Du kan også tage med på besøg i The Giraffe Centre i Nairobi og op i den højeste bygning i byen.

Mit navn er Palle Bo og jeg skal videre. Vi ses.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af Radioguru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.