FORENEDE ARABISKE EMIRATER:
Expo 2020 Dubai, del 2

27. januar 2022

Tag med tilbage til Expo 2020 Dubai.
I denne besøger vi bl.a. den danske Pavillon og får en snak med Mette og Sidsel.

VELKOMMEN TILBAGE TIL HELE VERDEN I DUBAI

Velkommen til Radiovagabond Podcast episode 270. Mit navn er Palle Bo og vi er stadig til verdensudstillingen, Expo 2020 i Dubai.

Og i denne, starter vi med en hotter – dansk hotdog! For, som stolt dansker, blev jeg naturligvis nødt til at tjekke den danske pavillon ud.

Udenfor finder jeg en pølsevogn, der sælger typiske danske hotdogs. Med remoulade, som er noget af det, jeg savner mest når jeg er udenfor landets grænser. Jeg var der med Kim, en amerikansk ven, og jeg overtalte hende til at prøve en.

Vi sidder ved et bord uden for dansker-pavillonen lige ved siden af ​​et vikingeskib lavet af LEGO. 

Der er også en Gjøltrold, verden har lært at kende fra DreamWorks-filmene, Trolls.

Indenfor er der en lille butik med nogle typiske danske designprodukter og designmøbler. Vi får smagsprøver på Lakrids by Bülow, og så er en også en lille udstilling fra Mærsk.

Ovenpå finder man en tagterrasse med bar og restaurant, der serverer lækkert dansk mad og Carlsberg-øl. Restauranten drives af ”Restaurant De 2 Have”. Om sommeren findes de helt i toppen af ​​Danmark i Skagen, og kalder sig selv for Danmarks Nordligste Restaurant.

HVAD SKER DER EFTER MARTS?

En af de mest interessante ting at besøge her på Expo, var faktisk ikke fra et land. Det er en stor bygning, kaldet Sustainability Pavillion.

Det har mere end 1.000 solpaneler placeret på 18 såkaldte “energitræer”. Dette genererer mere end 4 gigawatt-timer om året. Det er nok til at oplade mere end 900.000 mobiltelefoner.

Andre interessante ting at opleve, er Mobility Pavilion, der har verdens største passagerlift, der kan løfte mere end 160 personer ad gangen. Og Dubai Exhibition Centre, en gigantisk konferencehal til udstillinger, middage og koncerter. Denne kan opdeles i ni haller, der kan rumme mellem 300 og 20.000 mennesker. Ja, alt er bare større i Dubai.

Mens jeg oplever alle disse imponerende bygninger, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvad der skal ske med hele dette område, efter at Expo lukker og slukker i slutningen af ​​marts i år.

Og heldigvis kommer de ikke til at rive det hele ned. Nogle få af dem vil endda blive her som permanente udstillinger. Sustainability Pavilion, Mobility pavilions, Al Wasl Plaza og Dubai Exhibition Centre vil også være, at finde her efter Expo slutter. Hvad sker der med de andre bygninger? Nogle af dem vil blive omdannet til kontorbygninger, og andre bliver pillet ned.

Men i oktober 2022 kommer der en helt ny bydel. En smart, fremtidsklar bydel, som vil blive kaldt ’District 2020’.

Bæredygtighed og energibesparelse er nøgleord i denne udstillings. 90% af de materialer, der er brugt til at bygge Expo 2020, vil blive genbrugt til at bygge offentlige bygninger. Disse tiltag er naturligvis for at mindske CO2-aftrykket. På samme måde, er der også tænkt meget på at mindske både vand- og energiforbruget.

JAPAN PAVILLON

Jeg har gemt en af ​​de bedste pavilloner til sidst: Den japanske pavillon.

Inden vi går indenfor, får jeg udleveret en speciel smartphone, der holder styr på, hvad jeg viser interesse for, når jeg bevæger mig rundt i bygningen.

Med hovedtelefoner kan jeg høre forskellige lydeffekter afhængigt af, hvor jeg er i rummet. På forskellige tidspunkter får jeg også muligheden for at vælge, hvilken dør jeg vil gå igennem – som f.eks. da fire døre pludselig dukker op og spørgsmålet ”hvad er din yndlingsårstid?” Jeg vælger ”sommer”, og det valg tilpasser resten af mit besøg og dukkede senere op på en skærm.

Vi slutter i et stort rundt lokale, der har videoskærme på alle sider – og foran mig er der noget bestemt på skærmen med info, som den smartphone, der hænger i en pose om halsen på mig, havde opsamlet.

Vi bliver så bedt om at løbe rundt i lokalet for at aktivere skærmene sammen, og til sidst bliver rummet fyldt med en kølig, ultrafin tåge, der er med til at visualisere tredimensionel kunst.

Dette var en helt ubegribelig oplevelse, der spillede på alle sanser.

Da jeg kom ud – helt rundtosset, blev jeg mødt af Aiko Ikeno, der er generalsekretær fra den japanske pavillon.

NÆSTE STOP: JAPAN

Jeg tilbragte fire dage på Expo 2020 i Dubai – og selvom jeg så meget mere end jeg har kunne dele her, nåede jeg kun at kradse i overfladen. Jeg er faktisk glad for, at mit cruise blev aflyst. Hvis det ikke var sket, ville jeg have set endnu mindre.

Så den næste verdensudstilling er i 2025 i Osaka, Japan, og fokuserer på at designe fremtidens samfund. Og den planlægger jeg allerede at besøge. Og tilbringe mindst en uge, så jeg får det hele med.

Er du interesseret i mere, bør du også se denne YouTube-video fra en af ​​mine yndlings YouTubere, Lost Leblanc.

Jeg håber, du kunne lide denne episode, og hvis du gjorde det, så del den med en, du kender. En som kunne være interesseret i at høre mere om Expo 2020 i Dubai.

Denne Verdensudstilling lukker 31. marts 2022, så hvis du hører og læser dette her, hvor det udkommer i januar, kan du stadig nå det. Kom afsted!

Jeg hedder Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af Radioguru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.