FLORIDA:
Hemingways Key West og Magiske Orlando

10. august 2021

Radiovagabond rejsepodcast fra Florida I USA. Jeg besøger Hemmingways hus i Key West og Trylle-Stefan i Orlando.

ZIM-ZALA-BIM FRA FLORIDA

Velkommen til det sidste afsnit I sæson 6 af Radiovagabond Podcast.

I den rigtige ånd for en sæson-finale er denne ekstra lang og der kommer til at ske en del. Først tager jeg dig med til Key West og besøge Ernest Hemingways katte med seks tæer. Derefter tager vi op til Orlando for at opleve noget magi.

NØGLEN TIL KEY WEST

Key West er det sydligste punkt i USA, og som jeg nævnte i den seneste episode fra Cancún, så er dette også det punkt, der er tættest på Cuba. Man finder byen yderst på Florida Keys, som er flere hundrede små øer, der ligger som perler på en 160 km lang snor fra fastlandet i Florida. Det tager omkring 2,5 time at køre turen langs med dem, men du kan sagtens bruge en hel dag, hvis du stopper flere gange ved nogle af de interessante steder på vejen derud.

Key West er mest berømt for aktiviteter på vandet, et livligt natteliv, skønne strande, historiske steder, pastelfarvede små huse og spændende arkitektur. At opleve byen til fods er nok den bedste måde at se den. Og så er der en god mulighed for at stoppe flere gange og få en ”voksen-drik”, noget godt mad og opleve noget livemusik i en af de mange gårdhaver.

Jeg foreslår, at du starter i midten af byen med besøg på Key West City Cemetery, hvor du kan få en fornemmelse af byens historie, og se, at de også i gamle dage have en udpræget morbid humoristisk sans. Der er gravsten, hvor der f.eks. står: ”I det mindste ved jeg da, hvor han sover i nat” og ”Jeg sagde jo, at jeg var syg”.

Duval Street er en af de mest festlige gader med en masse butikker, barer og caféer – og Sloppy Joe’s bar, hvor den berømte forfatter, Ernest Hemingway indtog mangen en voksendrik. Han boede og skrev omkring 60% af sine værker her i 1930’erne – når han altså ikke havde travlt med at drikke sig en pind i øret på Sloppy Joe’s.

HEMINGWAY & KEY WEST

Forfatterens hjem er i dag en af de største attraktioner i Key West: Ernest Hemingway Home and Museum. I huset bor der 56 forkælede katte, og mange af dem har seks tæer på hver fod. Det er ikke utænkeligt, at mange af dem er efterkommere af den kat, Hemingway havde dengang. Katten (Snow White) var en gave fra en kaptajn, og da Key West er en lille ø, er det bestemt ikke utænkeligt, at mange af kattene i huset nu er efterkommere af Snehvide.

At gå rundt i huset med en guide og opleve Hemingways kontor, der stadig står som den dag, han forlod huset, var meget interessant. Det mest imponerende var dog nok den store svømmepøl, som var meget luksuriøst i et almindeligt hjem i 1930’ernes Key West. Den endelig pris i 1938 var over 125.000 kr. – og det var mange penge dengang. Men endnu mere imponerende er det at tænke, hvordan de kunne grave det store hul i den hårde koral-undergrund.

At gå rundt i huset med en guide og opleve Hemingways kontor, der stadig står som den dag, han forlod huset, var meget interessant. Det mest imponerende var dog nok den store svømmepøl, som var meget luksuriøst i et almindeligt hjem i 1930’ernes Key West. Den endelig pris i 1938 var over 125.000 kr. – og det var mange penge dengang. Men endnu mere imponerende er det at tænke, hvordan de kunne grave det store hul i den hårde koral-undergrund.

”Hemingway Poolen” var den eneste pool i en 160 km radius og et arkitektonisk mesterværk. Det var mest hans kones projekt, og der går en historie om at han brokkede sig over, hvor dyrt det blev. Efter sigende kastede han en dag en penny og sagde:

”Pauline, du har brugt alt undtagen den sidste penny, så hvorfor ikke tage den også?”

I dag er der en penny støbt ind i cementen i den nordlige del af poolen, for at mindes dette udbrud.

Jeg sludrede med Rusty, der er en af guiderne på stedet. Han er lidt af en Hemingway ekspert, og påstår, at han har læst alt, hvad Hemingway har skrevet.

The Old Man and the Sea er nok et af hans mest berømte værker og bliver brugt i undervisningen mange steder i USA, Men jeg synes, at et godt sted at starte med Hemingway er hans første roman, The Sun Also Rises som er en skøn opsummering af hans tid i Frankrig og Spanien. Det er en fantastisk roman baseret på hans møder med almindelige mennesker, som han mødte på sine rejser i Europa. Men for mig er To Have and To Have Not nok min favorit. Det er den eneste bog, der finder sted i Key West, og endda har Sloppy Joe Russel også en lille rolle”.

”De mange rejser var med til at forme Hemingway til den forfatter, han var. Han var først journalist, så han skrev om, hvad han oplevede og det var hvad der inspirerede hans bøger. Uden sine rejser, var han formentlig aldrig blevet den forfatter, han var,” fortæller Rusty.

MAGISKE ORLANDO

Florida er en stor flad stat – og en anden del af den tiltrækker endnu flere turister, mest takket være Walt Disney World, Universal Studios, LEGOLAND og de mange andre forlystelsesparker.

I Orlando møder jeg Stefan Oswald – min Airbnb vært, som også arbejder som tryllekunstner. Han er en meget interessant fyr, som også har været på en spændende rejse. Da han var yngre, rejste han rundt i Europa og tjente penge til rejsen ved at lave magi på gaden.

Stefan Oswald:

“Jeg så et foredrag med den store magiker Cos Cosmo, som rejste rundt i verden og levede som tryllekunstner, og jeg tænkte, ”wow, det er fantastisk, det vil jeg også gøre”. Så jeg lavede et show på Dupont Circle I Washington DC, som fungerede ret godt. Det blev til et show med et større publikum, og jeg havde et deltidsjob samtidig med at jeg lavede trylleshows på gaderne.
Det, at lave gade-magi virkede som den bedste måde for mig at rejse. Så jeg købte en enkeltbillet til Madrid, hvor det eneste, jeg havde i baggagen, var de ting, jeg skulle bruge til mit show, et ekstra par underbukser og en tandbørste. Jeg havde ikke engang et kreditkort eller kontanter med mig. Jeg havde et seks-minutters show, som jeg rejste rundt med, og det viste sig, at være et fantastisk eventyr”.

Stefan boede på vandrehjem og en tilfældig sofa her og der. Efter Madrid tog han til Barcelona, hvor det blev mere vanvittigt.

”Jeg optrådte med mit trylleshow på Las Ramblas, hvilket er ulovligt. Men der var mange mennesker og i løbet af få sekunder havde jeg et kæmpe publikum, der lod sig underholde – indtil politiet kom og jeg forsøgte at lave mit forsvindingsnummer”.

Politiet fortalte ham, at han ikke måtte opholde mig i Barcelona mere… En anden gang, da han var på vej tilbage til sit hostel, i en lidt mere skummel del af byen, blev han antastet af prostituerede, som forsøgte at stjæle fra ham. Men i stedet viste han dem et kort-trick og det endte med at de gav ham drikkepenge”.

Efter vores snak lavede jeg en kort Facebook Live video, hvor han laver et hurtigt trick med mine briller. Han tager dem af, lægger dem på et bord og efter at have viftet lidt med sine fingre får han dem til at glemme alt om tyngdekraft og vippe op.

Jeg fatter simpelthen ikke hvordan han gør det, og glæder mig til at høre dit bedste bud på Radiovagabond på Facebook.

OPBYGGE ET IMPERIUM SOM VÆRT

Fra Spanien tog Stefan videre til Paris og derfra til Amsterdam, hvor han lærte en masse fra andre gadekunstnere. På sine rejser opdagede han også Couchsurfing, som inspirerede ham til selv at blive vært. Det blev senere til Airbnb og på dette tidspunkt havde han tre Airbnbs og udlejede også et par biler (en af dem en Tesla) på Turu.

Han havde også en vild plan om at opbygge et hostel-imperium – se denne 3D animation (herover) med hans planer om at lave et Top-Hat-hostel. Men den store hostel-plan var noget pandemien satte en stopper for. I hvert fald en pause for. Timingen for et stort projekt som dette, var ikke helt perfekt.

Han har dog ikke ligget på den lade side og blot gået andre veje. Det kommer vi tilbage til senere.

Ud over hans drømme om at opbygge en vandrehjemskæde, er han iværksætter på mange andre måder. Han har arbejdet som professionel krammer gennem firmaet Cuddle Comfort, hvor man kan hyre en person til at give knus. Han har også været sæddonor og vil gerne kunne sige, at han har tusinde børn. Og så hans lille beskedne plan om at have tusinde vandrehjem, der skulle tjene penge til hans drøm om at udvikle teknologi, der vil få os til at leve i 500 år. Nå ja, og så planen om at sende mikroorganismer til mere end 30.000 planeter for at se, hvor liv kan overleve. Og derefter sende selv-formerende robotter til dem, der kan. Ja, visionerne mangler ikke noget.

Han minder mig næsten om ham, der stiftede PayPal, SpaceX, Tesla og konstant får nye vanvittige idéer. Er han mon den nye Elon Musk og hvor kan jeg investere i OsCorp™, som han kalder sin vision.

MØDE MED TRYLLE-STEFAN IGEN HER I 2021

Jeg har faktisk lige besøgt Stefan igen for omkring en uge siden, og hold da op, hvor er der sket mange ting i den korte tid, jeg har været væk. Han bor i et nyt hus, som han kalder The Magic Mansion.

Hans ”tusinde-vandrehjem-plan” er som nævnt sat i bero, og i stedet er han gået andre veje.

”Siden vi så hinanden sidste gang, er jeg flyttet her til Magic Mansion, som jeg har startet sammen med andre tryllekunstnere. Jeg optrådte dagligt i The Great Magic Hall i tre år – hvilket også blev aflyst på grund af Corona-pandemien. Og det var begrænset med turister i mine Airbnb-lejligheder. Derfor måtte jeg ændre min forretningsmodel for at tjene penge og har konverteret mine lejligheder til langtidsleje. Jeg slog mig sammen med en anden tryllekunstner-ven, og vi driver nu udlejning med firmaet Super Host Florida og udlejer biler under navnet Sling Kings. Vi har 6 Tesla’er og 35 Slingshots, som vi snart fordobler. De går som varmt brød.

Stefan har også en plan om at blive vagabond. Han arbejder på en plan om at rejse til 52 lande på 52 uger og lave trylleshows i teatre.

Du kan følge ham på Instagram og følge med I om han kommer i nærheden af dig. Han påstår, at Danmark er på listen.

OG FOR MIT SIDSTE TRICK… TA-DAAA!

Det var alt for Radiovagabond, sæson 6, hvor vi primært har bevæget os rundt i USA – med korte besøg i Canada og Mexico. Men alt sammen Nordamerika.

Sæson 7, som starter i september, bliver ganske anderledes i de henseende. Vi kommer til at bevæge os meget mere rundt – til forskellige lande og endda forskellige kontinenter.

Tag med til Guatemala, Bali, El Salvador, Caribien, Andorra, Uruguay, Yellowstone National Park, Rio de Janeiro og mange andre spændende steder. Det bliver en helt ny oplevelse, at lytte til Radiovagabond fremover – og det glæder jeg mig rigtig meget til at dele med dig.

Mit navn er Palle Bo og jeg skal videre. Vi ses.

Universal Studios

Jeg tilbragte også en dag i Universal Studios, og jeg synes lige, du skulle have lidt billeder derfra. 

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af RadioGuru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.