SYDAFRIKA:
Roadtrip fra PE til Durban

8. juli 2020

Velkommen til del 3 af min episke roadtrip over det smukke Sydafrika. Tag med til Tsitsikamma National Park, Port Elizabeth og Durban, hvor jeg besøger det ikoniske Moses Mabhida Stadium og får en god snak med en af de lokale, der viser sig, at være en talentfuld rapper.

Inden du klikker på play på podcasten, skulle du næsten lytte til denne sang. Jeg taler med denne fyr, når jeg kommer til Durban i denne episode. 

Jeg taler med “Dat Boy Mreppa” i Durban.

Molweni!

Velkommen til del 3 af min episke roadtrip over det smukke Sydafrika. I denne episode starter vi, hvor jeg slap i del 2 og forlader de lokale bungy jumpere ved Bloukrans Bridge og fortsætter mod Port Elizabeth. Men ikke længe efter var tilbage på N2 motorvejen tog jeg en afstikker til en af ​​Sydafrikas sjældne perler.

Her var min første af de to vandreture i Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park

Den smukke Tsitsikamma National Park ligger på sydkysten af ​​Sydafrika og udgør en del af Garden Route National Park.

Frokost med en fantastisk udsigt i Tsitsikamma National Park
Du kan leje en kano her i Tsitsikamma

With dramatic coastlines of towering mountains meeting the pulsating tides of the warmer Indian Ocean, this is truly a beautiful place. So, I decided to get out of my car and take a quick hike to explore some of the raw natural scenery.

De kalder parken for "Haven på Garden Route"

Med de høje bjerge, hvor voldsomme bølger i det varmere Indiske Ocean rammer de dramatiske kystlinjer, er dette virkelig et smukt sted. Så jeg besluttede at parkere bilen og tage en hurtig vandretur for at udforske noget af den rå natur.

De sydafrikanske nationalparker er gode til at lave ordnede forhold. Men det føles som om du går i junglen.

Køreturen mod Port Elizabeth

Efter min hike fortsatte jeg de sidste 200 km mod Port Elizabeth og efter endnu en naturskøn køretur ankom jeg til mit vandrehjem sidst på eftermiddagen. Og efter en begivenhedsrig dag med vandreture og kørsel, besluttede jeg at det skulle være en tidlig aften, så jeg kunne samle energi til at udforske Port Elizabeth den næste dag.

Port Elizabeth er en malerisk by med venlige mennesker og endnu en smuk kystlinje. Jeg har hørt at det kan blive ret blæsende i denne del af landet, men det var nu dejligt vejr, mens jeg var der.

INTERESSANTE FAKTA OM PORT ELIZABETH

  • Port Elizabeth ligger i en kommune, der hedder Nelson Mandela Bay.
  • Det er faktisk Sydafrikas næststørste by – hvis man kigger på arealet. Efter befolkningstallet – 1,2 millioner, er det den 5. største by i landet.
  • Sydafrikanerne kaldes byen ”PE” og den er også kendt som ”Den venlige by”.
  • Byen har 40 km uspoleret kystlinje (bestående hovedsagelig af strande).
  • Glem alt om Route 66 – PE har noget, de kalder ”Route 67”. Spredt ud over området, kan du opleve en samling af 67 kunstværker, der symboliserer Nelson Mandelas 67 års arbejde.

Selvom min tid i PE var kort, lykkedes det mig at tage derfra med en god fornemmelse af byen og dens mennesker. Om eftermiddagen afleverede jeg min trofaste følger (den lejede Toyota Corolla) tilbage og hoppede på et fly mod Durban.

Ja, jeg ved, at en flyvetur teknisk er snyd på en roadtrip, men afstanden fra PE til Durban er næsten 1.000 km og vil være en 12-timers køretur. Så meget tid har jeg heller ikke til min tur, så jeg tog beslutningen om at hoppe over et par byer langs kysten for i stedet at have mere tid til den sidste del af turen op imod Johannesburg. Og det viste sig at være en god beslutning.

DURBAN I ZULU-LAND

Jeg landede i King Shaka International Airport lige uden for Durban om aftenen, og sprang hurtigt i min næste lejede bil (endnu en Toyota Corolla), og kørte mod mit vandrehjem i byen. Der er mange, der har advaret mig om at køre bile i Sydafrika efter mørkets frembrud. Jeg havde også hørt, at, hvis jeg kommer til et rødt lys (en ”robot”, som de kalder trafiklys her) om aftenen, og hvis der ikke er andre, skal jeg bare køre over for rødt. Hvorfor? Fordi ”hijacking” er almindeligt i Sydafrika, og når man holder stille ved et rødt lys, er der større risiko for at det sker. Med denne tanke kørte jeg forsigtigt ind i Durban – men med mere spænding end angst.

Skiltet siger badning forbudt – men det stoppede ikke flere hundrede i at gå i vandet.
Der er en offentlig pool for børn på strand-promenaden i Durban.

Da jeg var i flyet, læste jeg, at Durban betragtes som Sydafrikas ‘mellemste barn’, hvor Johannesburg er ambitiøs og fuld af sjæl, og Cape Town er smuk og alles yndling. Durban overses ofte af turister, selvom den også har meget charme.

Durban ligger på østkysten og er den største by i KwaZulu-Natal-provinsen og den 3. største by i Sydafrika. Det er en pulserende, multikulturel by og hjemsted for den største containerhavn i Afrika. Med en befolkning på næsten 3,4 millioner mennesker i storbyområdet er Durban også hjemsted for den største befolkning af indere uden for Indien.

KwaZulu-Natal (tidligere Natal) er hjemsted for Zululand, en traditionel region i den nordøstlige del af denne provins. Det er her Zulu-folket stammer fra, og hvor deres kongedømme var i 1800-tallet.

Durban er også hjemsted for det ikoniske Moses Mabhida Stadium, der blev bygget til Fodbold-VM i 2010. Bygningen dominerer Durbans skyline fra lang afstand og har plads til 56.000 mennesker (kan udvides op til 85.000). Det mest genkendelige ved dette stadion er en 350 meter lang bue, der holder taget oppe. Buen er 106 meter over banen på det højeste sted.

De tilbyder en masse forskellige attraktioner: stadionture, Segway-ture, ”adventure walks” (hvor man kan gå op til toppen af ​​buen) og så har de noget, der hedder ”The Big Rush Big Swing”, som vi kommer tilbage til senere.

Der er også en Sky Car-sporvognen, der kan tage dig op på toppen af ​​stadionets tag.

EN SNAK MED UDSIGT

Efter en kop kaffe hoppede jeg om bord på en Sky Car og op på toppen. Her fik jeg muligheden for at sludre med min guide, Nkonzo.

Nkonzo ligger på toppen af ​​stadionbuen med udsigt over det enorme Indiske Ocean og den spredte by Durban, og fortæller mig, hvor langt hans by er kommet i de sidste 10 år. Men der er stadig mange ting, der kræver yderligere udvikling.

Som et godt eksempel nævner Nkenzo, at den tidligere præsident, Jacob Zuma blev fjernet fra magten uden vold på gaden.

EN POLITIKER, DER DELER FOLK

Lad mig fortælle dig lidt om Jacob Zuma, som blev tvunget til at træde tilbage efter en masse beskyldninger om korruption og en lang retssag, hvor han var beskyldt for voldtægt. Faktisk trak han sig tilbage bare et par uger før jeg indspillede denne podcast-episode.

Han var en meget polariserende figur af sydafrikansk politik, selvom han engang var kendt som ‘folkets præsident’. Men for mange er Jacob Zumas navn nu synonymt med ordet “korruption”.

Som teenager blev han en del af ANC (African National Congress) og tilbragte ti år som politisk fange på Robben Island sammen med Nelson Mandela. Efter sin frigivelse steg han i graderne i ​​ANCs militære fløj, Umkhonto weSizwe(Nationens spyd). Han var også en del af forhandlingerne, banede vejen for afskaffelsen af ​​Apartheid i 1994.

I 1999 blev han vicepræsident for ANC, men blev hurtigt sparket ud af den daværende præsident Thabo Mbeki efter beskyldninger om korruption i 2005. Disse anklager blev senere henlagt, og som et andet comeback-kid, blev han udnævnt til præsident for Sydafrika fire år senere i 2009. Men hans tid ved magten var ikke uden et antal højt profilerede skandaler.

I 2016, mens Zuma stadig var præsident for Sydafrika, sagde Højesteret, at han skulle sigtes for korruption på grund af hans indblanding i en hemmelig regerings-våbenaftale tilbage i 1999.

Han stod også over for korruptionsanklager over sit forhold til den magtfulde Gupta-familie. Guptas er en velhavende indiskfødt familie med mange forretningsinteresser i Sydafrika, som har skabt et forretningsimperium, der spænder over computerudstyr, medier og minedrift. Gupta’erne er lige så synonyme med korruption og har været i fokus for omfattende kontrol på grund af deres nære bånd til Jacob Zuma under hans tid som præsident. De blev beskyldt for at have haft en stor indflydelse på sydafrikansk politik, og meget af det var gennem Jacob Zuma.

Hans 8-årige tid som præsident anslås at have kostet den sydafrikanske økonomi en billion Rand (ca. 400 milliarder kr.) i korruption og ulovlig handel. Den dag i dag går han stadig ind og ud af retten omkring disse anklager.

PRÆSIDENT OG … VOLDTÆGTSFORBRYDER?

I 2005 blev Zuma tiltalt for at have voldtaget en kvinde i sit hjem og var i retten i flere måneder i begyndelsen af ​​2006.

Kvinden, der beskyldte ham, var faktisk blot en ung pige, der var yngre end halvdelen af ​​hans alder, og i øvrigt en datter af en nær ven. Og han vidste, at hun var HIV-positiv. Under retssagen sagde han, at ‘selv bad om det, fordi hun var iført en kort nederdel’. Og da blev han spurgt, om han brugte nogen beskyttelse, som han sagde, at havde han ikke gjorde. Derefter sagde han, at han tog han et brusebad for at mindske risikoen for at have fået denne virus. Ja, du læste det rigtigt.

Forestil dig, at dette er et land, der kæmper mod en frygtelig HIV/AIDS-epidemi mere end noget andet land i verden, og deres leder siger noget så dumt. Det viste, hvor lidt han ved om overførslen af ​​HIV/AIDS. Hvad der gør dette endnu mere skandaløst er, at Zuma havde været leder af det nationale AIDS-program, i sin tid som næstformand.

Denne udtalelse fik Sydafrikas mest berømte politiske tegner, Zapiro, til at tegne et brusebad over Zuma’s hoved for at illustrere, hvor dumt dette var. Fra da af blev Zuma altid tegnet sådan i hver eneste Zapiro-tegneserie – og stadig i dag.

Selvom han endte med at blive frikendt for voldtægt, ser mange mennesker dette som en åbenlyst uret. Men i løbet af de næste par år blev de voksende korruptionsklager mod ham for meget for hans eget parti, ANC. Det parti, han havde ‘tjent’ i 60 år, begyndte arbejde på at presse ham til at gå af.

ZUMA MUST FALL

I uger trodsede han disse ordrer og viste ingen tegn på, at han ville fratræde, hvilket provokerede den allerede vrede befolkning. Men Zuma endte dog med at tage sit gode tøj og gå – et par uger før mit besøg i Durban.

Dagen før mit besøg meddelte den offentlige anklager faktisk, at Zuma ville stå overfor retsforfølgning på 18 anklager om korruption, herunder mere end 700 tilfælde af bedrageri, afpresning og hvidvaskning af penge.

Så du kan nok forestille dig, at dette var noget, der dominerede nyhederne, da jeg var i Durban. Og alle snakkede om Zuma ville ende med at skulle i fængsel. Offentligheden gav udtryk for deres mening med dannelsen af ”​Zuma Must Fall-kampagnen, som ikke kun fik national, men også global opmærksomhed.

TILBAGE PÅ TAGET, MED EN UDSIGT TIL FREMTIDEN

Nu hvor det politiske støv endnu ikke har lagt sig (Zuma er stadig i retten her i 2020), forsøger lokale som Nkonzo at have en mening om det hele, og hvordan landet har brug for at kigge fremad i stedet for at at dvæle ved fortiden. Han fortæller, at Sydafrika er et land, der stadig har sine udfordringer.

Nkonzo er Zulu, den største oprindelige stamme i landet, og Zulu er det mest almindelige sprog, der tales som modersmål af 23% af sydafrikanere (efterfulgt af Xhosa og Afrikaans). Faktisk er engelsk kun det fjerde mest almindelige førstesprog i landet, men det er det dominerende regeringssprog og det, der primært bruges i medierne. Der er ti officielle sprog i Sydafrika og mindst 35 oprindelige stamme sprog.

”Jeg skal være i stand til at tale engelsk for at kunne finde arbejde i dette land, hvilket er svært for mange mennesker, der vokser op fattige uden ordentlig adgang til uddannelse. Mit modersmål er Zulu, så i det land, hvor jeg blev født, har jeg været nødt til at lære et andet sprog for at skabe mig et liv”, siger han.

Nkonzo er glad for sit job, men har drømme om andet (end at tale med danske nomader på toppen af ​​ikoniske fodboldstadioner). Han håber at kunne dedikere sit liv til musik som rapper. Nkonzo går under scenenavnet Dat Boy Mreppa og hans er faktisk supergod – døm selv i slutningen af episoden.

Mreppa Opdatering

Jeg talte med Nkonzo i forbindelse med redigeringen af denne episode, og her fortalte han mig, at han er i gang med at indspille et helt album, som udkommer til november i år. Han fortalte mig også, at han vil udgive et par singler inden da, så vær på udkig efter en af ​​Durbans nyeste musikalske talenter. Lyt og download musikken her.

Det er alt for denne episode. I den næste episode hopper jeg af taget af Moses Mabhida Stadium på verdens højeste gyngetur. Gisp…!

TRAVEL MATTERS

Hvis du er interesseret i rejseblogging, vil du sikkert også være interesseret i at lytte til TBEX-podcasten, der hedder Travel Matters. Det er en anden podcast, jeg producerer og medvært på, med TBEX-direktør, Rick Calvert.

I den seneste episode taler vi med den legendariske rejseskribent Tim Leffel. Tim lavede netop en undersøgelse om, hvornår og hvordan sådan nogen som os, der laver rejseindhold i forskellige medier, begynder at rejse igen – og hvornår destinationer begynder at invitere os igen.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Jeg vil virkelig gerne høre fra dig: Hvor er du, og hvad laver du, når du lytter til denne episode? Du kan enten sende mig en e-mail på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.

Eller ved du hvad der ville være sjovt? Send mig en talebesked via WhatsApp. På den måde kan jeg spille den i næste afsnit. Mit WhatsApp-nummer er +4540105105.

Uanset hvad vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er fedt at vide, hvem der er på den anden ende af højttaleren.

SPONSOR

En særlig tak til min trofaste sponsor, Hotels25.dk, der altid skaffer mig den skarpeste pris på indkvartering, uanset hvor jeg er i verden.

Radiovagabond er produceret af Radioguru.