SYDAFRIKA:
“The Mother City”, Cape Town er min yndlingsby

17. februar 2020

.

Jeg er begejstret for omsider at være tilbage i min yndlingsby i hele verden. Cape Town har et meget specielt sted i mit hjerte, ikke kun på grund af det fantastiske vejr, smukke landskaber, varme mennesker og livlig kultur, men også fordi det var her jeg blev inspireret til at starte mit liv som en digital nomade 5 år tidligere.

 

I mine første dage tilbage i Cape Town var jeg dog ikke helt glad, og det tog mig et stykke tid, før jeg kunne komme helt i mit ”Mzansi-humør”. For at forklare dette vil jeg lige spole lidt tilbage:

Jeg har forlod dig i Etiopien med lidt af en cliff-hanger. Her modtog jeg en alarmerende besked fra min pensionerede læge hjemme i Danmark. Han var bekymret for mine lunger efter at have set et røntgenbillede efter min lungebetændelse i Marokko. Jeg tog ikke denne besked særlig godt, og jeg har været lidt stille lige siden. For at være ærlig, gik situationen mig virkelig på.

Røntgenbilledet fra Marokko, der bekymrede min læge hjemme i Danmark.

 

Så snart jeg landede i Cape Town, gik jeg nervøst direkte til et hospital for at få mine lunger tjekket på et moderne hospital. Jeg var meget bekymret for, om jeg skulle komme her til min yndlingsby og straks modtage nyheder om, at jeg hurtigt nærmede mig slutningen.

Som du kan forestille dig, var jeg meget lettet da resultaterne kom tilbage negativt for kræft. Så nu er jeg tilbage og klar til at gøre alt det, jeg elsker ved byen, hvor det hele startede. Cape Town har igen sat scenen for ny begyndelse for mig.

Table Mountain med begyndende hvid dug på bordet.

HVORFOR JEG ELSKER CAPE TOWN

Cape Town er en lille pulserende by beliggende i den sydligste spids af det enorme afrikanske kontinent. Befolkningen er varm og venlig, maden lækker og eksotisk og vinen i verdensklasse – hvad mere kan man ønske sig? Det er et dynamisk land, der kan prale af 11 officielle sprog (engelsk, afrikansk, zulu, Xhosa, sydlige Sotho, Tswana, Venda, Nord-Sotho, Tsonga, Swati og Ndebele), som hører til deres respektive farverige kulturer. Selvom landet er en smeltedigel af forskellige kulturer, sprog og traditioner, vil enhver sydafrikaner hilse dig varmt med en simpel ‘Howzit’.

Det er en af ​​de mest ikoniske byer i verden med så mange ting, der gør de unik. Det fantastiske Table Mountain (Taffelbjerget) ligger som en bagvæg til byen. Bjerget, der er synlig overalt i byen, bruges af de lokale som reference til at finde din vej rundt i byen. Toppen af det er fladt og langt, deraf navnet. Det er lidt mere end 1.080 meter højt og cirka 3 km i bredden, og det er officielt et af verdens syv nye naturundere. Ofte er det indhylle af store skyer toppen, der lægger sig på toppen og går ned mod byen. De kalder det Table Cloth fordi det ligner en hvid dug. Dette er spektakulært at se, hvis du er heldig at ramme sådan en dag.

Ved siden af ​​Table Mountain sidder Lion’s Head og Signal Hill, mindre bjerge både lokale og turister kan lide at vandre og se de berømte Cape solnedgange. Du kan paraglide ned fra Signal Hill til en af ​​Cape Towns berømte hvide sandstrande i Camps Bay og Clifton, som jeg gjorde fem år tidligere. Det giver dig den mest spektakulære udsigt over denne fantastiske by – sammen med et adrenalinkick.

Jeg elsker at tage langsomme køreture langs en af ​​Sydafrikas mest fantastiske kystlinjer fra Cape Point til Cape of Good Hope, forbi Simons Town, en bemærkelsesværdig malerisk landsby, der er vært for Boulder Beach – en dejlig strand fyldt med pingviner året rundt. Jeg mener, ​​det er det mest naturskønne vejstrækninger i verden – med de store bjerge, der tårner sig på venstre side, mens det uendelige turkise Atlanterhav holder dig ved selskab på højre side. Hvis du er heldig, kan du endda få øje på hvaler og delfiner, der boltrer sig i havet.

Cape Town er et nemt sted at være. Den er supermoderne og har alt, hvad du har brug for – restauranter, indkøbscentre, hospitaler. Det er lige så moderne som enhver by i Europa eller Nordamerika, blot meget, meget billigere. Bortset fra boliger og elektronik er de fleste ting halvdelen af, hvad vi er vant til i Danmark. Men den ting, der mest af alt får mig til komme tilbage igen og igen, er de mennesker, der bor her.

Alle, jeg har mødt er supervenlige, varme og åbne. Der er noget unikt og charmerende ved den sydafrikanske måde at være på. Da jeg boede her, før jeg blev nomade, fik jeg så mange venner –som jeg glæder mig til at møde igen på dette besøg. Jeg håber, at jeg snart bliver inviteret til en anden berømt sydafrikansk ‘braai’ (grillaften på sydafrikansk). Sydafrikanere samles ofte omkring en åben ild, hvor de griller alle slags kød fra lammekoteletter til store bøffer (og alt derimellem). Den mest berømte kødret i Sydafrika er ”boerewors” eller ”farmerpølse” – en lækker krydret tyk pølse, kogt over en åben flamme og kilet inde i en bolle, med karamelliserede løg, peberfrugter og selvfølgelig ketchup på toppen. Totalt lækkert!

CAPE TOWNS BERØMTE VIN TOURS

Cape Town er verdenskendt for sine utrolige vingårde og vinmarker. Overalt i regionen er der hundreder af smukt rolige, fungerende vingårde, som turister og lokale besøger hver dag. Du kan tage guidede ture – og få en eftermiddag fuld af vinsmagninger og spise på nogle af landets mest berømte restauranter.

Vinregionerne Paarl, Franschhoek og Stellenbosch producerer nogle af de fineste vine i Cape Winelands med så mange muligheder for at turnere fra vingård til vingård. Det er også den længste vinrute i verden. Du kan gå i markerne og på gårdene, hvor de omdanner druer til vin, mens du hører historier om de vine, de producerer. Du kan også nyde snacks og lokal musik og se på den kunst og håndværk, der sælges her.

I vores tilfælde gik vi med bus, men der er faktisk også et specielt vintog. Det kaldes The Franschhoek Wine Tram og det er cool gammeldags tog, der stopper ved nogle af Sydafrikas ældste og mest markante vinområder. Det har jeg endnu ikke gjort prøvet – men håber på at gøre det på et tidspunkt.

VIN MED ANDRE NOMADER

Når du samler 50 digitale nomader i det sydafrikanske vinland og fylder dem med vin, kan du forvente, at de bliver ret snakkesommelige. Det var ikke min første vinmarkstur i Western Cape, og det vil bestemt ikke være min sidste. Denne havde bare det ekstra lag at være sammen med et stort samfund.

Jeg mødte så mange mennesker på denne tur, der senere blev virkelig gode venner. Mange af dem viste sig at være Nomad Cruisere, som jeg har mødt mange gange rundt omkring hele verden.


FAKTA OM CAPE TOWN

  • Cape Town er hjemsted for den største kostume-fest i Sydafrika, Mother City Queer Project, som også er en af ​​de største årlige LGBTQ-begivenheder på det afrikanske kontinent.
  • Af de 9.600 arter af planteliv, der findes i Western Cape (kaldet Cape Floral Kingdom), forekommer omkring 70% af den intet andet sted i verden. Table Mountain alene, har flere blomsterarter på det end i hele Storbritannien.
  • Den første menneskelige hjertetransplantation nogensinde blev udført af den sydafrikanske kirurg Dr. Christiaan Barnard i Cape Town i 1967.
  • Cape Winelands har omkring 560 vingårde og 4.400 producenter. Rute 62, der betragtes som den længste vinrute i verden, er i Cape Winelands-regionen.
  • Afrikaans er det mest talte sprog i Western Cape.
  • Cape Town blev grundlagt i 1652, da Jan van Riebeeck fra det hollandske østindiske selskab med base i Holland ankom for at etablere et halvvejspunkt for skibe, der rejste til øst.
Udsigten fra min lejlighed.

VERDENS GIN-HOVEDSTAD

En andet “fun fact” om Cape Town, som de fleste nok ikke kender, er, at det skulle være verdens gin-hovedstad. Ja, det var, hvad jeg fik at vide på en gin-tur. Jeg stolede på det, da jeg hørte det, selvom jeg var lidt overrasket. Efter lidt research har jeg fundet ud af, at det muligvis ikke er tilfældet. Dagen efter turen tager jeg tilbage til Pienaar & Son Distilling Company, hvor jeg møder Andre Pienaar.

Jeg havde en rigtig god snak med Andre om hans gin og den blomstrende mikrobryggeritendens, der har ramt Cape Town i de senere år. Kvaliteten af ​​gin, håndværksøl og vin i denne relativt lille by er bemærkelsesværdig.

Andre Pienaar er sønnen i Pienaar & Son.
Glæd dig til min næste episode fra Cape Town, hvor jeg taler med Steven ‘Sugar’ Segerman, en lokal pladeforretsejer og en af hovedpersonerne i den Oscar-prisvindende dokumentarfilm Searching for Sugarman.

 

LINKS:
Radiovagabond er produceret af Radioguru.
Sponsor Hotels25.dk 
Se billeder på Radiovagabond.dk  
Følg også RadioVagabond på FacebookTwitterInstagram og YouTube.

Hent episoden her