MEXICO:
Ikke mange turister i Monterrey

16. juli 2021

Tag med på mit nye eventyr i Monterrey i den nordlige del af Mexico.
Jeg besøger nogle fantastiske museer og tager på en ”free walking tour” i en by, der ikke modtager så mange turister. Og så starter jeg på hike i bjergene for at se Lastanzuela vandfaldet.

BIENVENIDO A MEXICO

Efter mit seneste eventyr i San Antonio ved Tejas Rodeo, arbejdede jeg mig mod grænsen mellem USA og Mexico – på vej mod Monterrey. Det er hovedstaden i delstaten, Nuevo León i den nordlige del af Mexico.

Efter min tur med en Greyhound bus fra Laredo i Texas, hoppede jeg ombord i en Uber til min Airbnb. Her lykkedes det mig at kommunikere lidt med min chauffør, som ikke kunne tale et ord engelsk. Men det var en mulighed for mig for at øve mit spanske.

Som så ofte før, når jeg kommer til en ny by, starter jeg med en Free Walking Tour. Og da jeg mødte de andre gæster på denne, viste det sig, at en af dem, kunne hjælpe mig med at binde en sløjfe på mit besøg i San Antonio. Inden jeg tog til Rodeo, besøgte jeg the Alamo og deres ikoniske River Walk, som er en 20 km lang snoet flod gennem byen med masser af butikker, barer og restauranter. Jeg havde ikke noget med fra denne del af mit besøg i San Antonio, så det er helt fantastisk, at en af de andre gæster er en tur-guide fra netop denne by.

Han hedder Brent, og har et tur-firma, der hedder Amigo Walking Tours.

SAN ANTONIO RIVER WALK

Brent havde en masse at sige om de steder, jeg havde besøgt i sin by, og især San Antonio River Walk.

”Floden er faktisk hele årsagen til at vi har en by. I starten hed den Yaniguana, som betyder ’forfriskende vand’…”

Når Brent ikke viser gæster rundt i sin by, har han et lidt mere tørt fuldtidsjob som finansmand.

Han startede som guide, fordi det giver ham et sted at være mere kreativ end han kan med bogføring. Og så er det en god måde at møde mennesker fra hele verden. Brent fortalte videre, at …

”San Antonio er den 7. største by i USA, målt på befolkningstal. Vi er omkring 1,4 millioner mennesker i byen, og noget af det, der skiller os ud fra andre byer, er vores historie. Både med hensyn til, hvad der er sket i området, men også hvad man ser, når man går rundt i byen. Vi er blevet den by i Texas, der får flest turister, på grund af alt det, man kan se og opleve i byen. Austin klarer sig også godt, da de har musikken og det med at de er lidt underlige”.

Brent er en fantastisk fyr, og hvis du befinder dig i San Antonio på et tidspunkt, så kontakt Amigo Free Walking Tours og få ham til at tage dig på en guidet tur gennem byen.

SIGHT-SEEING I MONTERREY

Som nævnt nyder jeg meget at tage på en “Free Walking Tour” som noget af det første, når jeg kommer til en ny storby. Det er en god måde at blive introduceret til en by og få et hurtigt overblik over, hvor de gode restauranter, barer, museer ligger – og hvad der ellers er værd at besøge senere.

Vores lokale mexicanske guide hedder Clarissa, og som Brent har hun også et normalt arbejde, der er meget anderledes end det at være turguide.

”Jeg arbejder som geofysiker fra mandag til fredag, og så i weekenden arbejder jeg som turguide for at forbedre mit engelske. Og fordi jeg kommer til at lære folk at kende fra hele verden og kommer til at lære noget om de steder, de kommer fra”.

 

På vores 2-timers gåtur, besøgte vi 12 vigtige steder i centrum af Monterrey. Clarissa forklarede, at den gamle bydel repræsenterer den charmerende bys kultur og historie.

Clarissa er vokset op her i Monterrey, og hun fortæller, at det er en industriby, hvor tingene foregår i et højt tempo. Alle har meget travlt og der er ikke så meget ”mañana” over byen, som man ser så mange andre steder i Mexico. Man kan næsten blive helt forpustet, fortæller hun. Det er den tredje mest besøgte by i Mexico, men det er hovedsageligt folk der kommer hertil på forretningsrejser. Hun bekræfter også, at der er de færreste, der taler engelsk: ”Uddannelse i denne del af Mexico er ikke så god”. 

MUSEO DE HISTORIA MEXICANA

Vi kom blandt andet forbi det historiske museum  Museo de Historia Mexicana, som er i en fantastisk arkitektonisk flot bygning tæt ved Canal Santa Lucía. Clarissa fortalte os, at det er byens stolthed og et af de steder, der absolut er et besøg værd. Hun fortalte også, at billetten (som ikke er dyr) giver adgang et andet museum, der ligger lige ved siden af – og i en endnu mere imponerende bygning.

Jeg gjorde, som hun anbefalede, og et par dage senere trådte jeg indenfor i Museo de Historia Mexicana. Selvom det er et historisk museum, er det meget moderne og interaktivt. For eksempel var der en gammel togvogn, som var en udstilling i sig selv. Alle vinduerne var tv-skærme, og når man sad i den, kunne man se det historiske landskab fra 1915-1940 passere forbi. Mens en spansk speaker-stemme fortalte, hvad der foregik.

Det eneste lidt negative at sige, er, at det hele foregår på spansk. De kunne godt lave de små skilte to-sprogede, men det er jo som sagt en by, der ikke tiltrækker mange turister. Jeg så dog, at der var tre skærme, hvor teksten også ville være på engelsk; men to af de tre virkede ikke denne dag.

Det historiske museum er dog et absolut ’must’, hvis du er i Monterrey.

MUSEO DEL NORESTE

Det andet museum, der var inkluderet i billetten. var lige ved siden af. Dette hedder Moseo del Noreste – museet for den nordøstlige del af Mexico. Man kommer derover via en gangbro over Canal Santa Lucía og det er i en fantastisk bygning. Også det var meget spændende.

Du bør som sagt besøge de to museer, men det vil være endnu bedre, hvis du er lige så flydende på spansk som mig (eller måske 200% bedre). Eller tag en spansktalende ven med.

EN TUR PÅ KANALEN

Efter de to museer sprang jeg ned i en båd, der fragtede mig ned ad den smukke kanal, til endnu et museum, Museo del Acero Horno 3. Ja, jeg var meget kulturel denne dag. Dette var også meget interessant og fortalte byens stålindustri-historie.

Selve bygningen er i en gammel stålindustri-bygning, og også meget speciel. Og udstillingen også meget spændende.

TID TIL AT VANDRE I BJERGENE

Det meste af min tid i Monterrey var det overskyet og det regnede en del. Alligevel besluttede jeg mig for at tage på en vandretur i bjergene. Jeg fandt en tur med en lokal guide, Luis, hvor vi skulle gennem noget fantastisk landskab og se Lastanzuela vandfaldet.

Det var en oplevelse, jeg havde fundet på Airbnb Experiences og Luis ville komme forbi min Airbnb og hente mig. Kan var lidt forsinket, men som han forklarede, så opererer de med det, de kalder ”Mexicansk tid” her. Sjovt nok, hvordan dén undskyldning går de fleste steder i verden (undtagen Tyskland).

Luis så frem til at vise mig den smukke natur, men advarede mig om, at det nok kunne være lidt mudret og glat på grund af vejret den seneste uge.

Dette var første (men ikke sidste) gang, jeg bookede en Airbnb Experience. Faktisk gjorde jeg det igen allerede næste dag, men det vender vi tilbage til.

Luis forklarede mig, at han startede med at lave disse ture, for at tjene lidt penge til paraglidning. På dette tidspunkt læste han til iværksætter – en uddannelse, de kaldte Entrepreneurship, og han fortalte mig, at han havde en drøm om at blive digital nomade:

”Jeg har altid drømt om at have mit eget firma, og kunne rejse rundt i verden”.

Sådan sagde han… så jeg tolkede det som om, at han i bund og grund ville være mig, når han blev stor. Men måske overfortolker jeg her.

MERE MONTERREY VEJR

Mens vi fortsatte vores hike, bliv det mere og mere mudret – og mere og mere glat. På et tidspunkt gled jeg og var ved at falde i vandet, men det kommer vi tilbage til i den næste episode. Luis fortalte mig, at vejret skifter konstant og kan være meget forskelligt fra bydel til bydel.

MEXICO ER OGSÅ NORDAMERIKA

Jeg spurgte Luis om, hvad han tænkte, da Trump startede med hele sin ”build the wall- kampagne”, og han sagde, at det var lidt deprimerende, fordi de føler, at amerikanerne, på mange måder, er et broderfolk.

Vi talte også om, hvordan den tidligere mexicanske præsident havde lavet nogle videoer, der driller Trump. Og Luis fortalte mig, om at der ligger nogle videoer med en anden tidligere præsident, der forsøger at tale engelsk. Han opfordrer mig til at finde klip på YouTube med Mexican President Enrique Peña Nieto speaking English. Jeg fandt det… og det er ret underholdende.

MERE FRA MONTERREY

Det var det hele for denne gang, men i den næste episode fortsætter jeg snakken med Luis, og tager til en fodboldkamp sammen med 50.000 jublende mexicanske fans. Og så modtager jeg en besked, der forklarer, hvorfor jeg i det hele taget befinder mig i Monterrey. Den kommer fra en person, jeg mødte i Bosnien Hercegovina.

Hvis du er nysgerrig, så lad os lave en aftale om at mødes lige her i midten af næste uge.

Mit navn er Palle Bo og jeg bliver lige her… Vi ses.  

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af RadioGuru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.