GUATEMALA:
Smuk sø, hovedløs vulkan og kooperativer

8. september 2021

Tag med på et fantastisk eventyr i Guatemala, hvor vi besøger en håndfuld små byer omkring søen Atitlán.
Vi besøger blandt andet en chokoladefabrik og et kvinde-drevet korporativ, der fremstiller farvestrålende tekstiler.

Buenos días from Guatemala.

Efter en kort Uber-køretur fra Zone 10 i Guatemala City til busstationen, tog en spinkel fyr min kuffert på nakken og kravlede op på taget af en bus. Herefter ventede en 3,5 timers bustur vest på til Lake Atitlán.

He picked up my heavy suitcase and climbed up on the roof of the bus in Guatemala City
He picked up my heavy suitcase and climbed up on the roof of the bus in Guatemala City

MØDER ANDRÉS

Som du kunne høre i interview-episoden med Siobhan i sidste uge, så lærte vi hinanden at kende da hun arrangerede en online konference, hun kaldte Digital Nomads Beyond 50. Her var jeg en af talerne, og en af de andre var Andrés, en amerikansk forfatter, som også har arbejdet med radio i mange år. Nu møder jeg ham for første gang i virkeligheden i en lille by ved Lake Atitlán søen.

Andrés er i gang med at skrive en bog – eller rettere: et litterært projekt, for det bliver så meget mere end bare en bog. Andrés kalder det selv ”bogen, der skriver ham”.

Han bor i San Lucas Tolimán ved Lake Atitlán, hvor han driver et lille guesthouse, og da jeg vidste, at jeg skulle til Guatemala, besluttede jeg mig for at tilbringe noget tid her. Vi ”klikkede” med det samme, og jeg føler, at jeg har fået en ven for livet.

Den smukke Atitlán sø er omkranset af bjerge og vulkaner
Den smukke Atitlán sø er omkranset af bjerge og vulkaner

ANKOMMER TIL SAN LUCAS TOLIMÁN

San Lucas Tolimán er en lille by med 17.000 indbyggere, på den sydøstlige del af Lake Atitlán – Lago de Atitlán. Der er 11 små byer rundt omkring søen, og den bedste måde at besøge dem, er ved at tage en lille båd – en “lancha“. Det er billigt og klart den hurtigste måde.

Et par dage senere ville Siobhan også komme og blive en del af vores lille nomade-hjem. Det var en smuk søndag, og hun ville ankomme med bus fra Guatemala City. Da hun ville komme til Panajachel på den anden side af søen, tilbød vi at komme og hente hende – og vi besluttede os for at besøge lidt flere steder inden vi mødte hende sidst på eftermiddagen.

Sammen med hans hund, Catzij (som følger ham overalt) sprang vi ombord på lancha.
Sammen med hans hund, Catzij (som følger ham overalt) sprang vi ombord på lancha.

MED VANDTAXA PÅ LAKE ATITLÁN

Det var en fantastisk tur. Vi så en masse lokale, der nød deres fridag ved søen – der var endda nogen, der tog en dukkert. Andrés fortæller mig, at vandet er lidt koldt heroppe i bjergene, men der er et par enkelte steder med varme kilder, på grund af vulkanerne i området.

Hunden Cattzij er klar på at sejle.
Hunden Cattzij er klar på at sejle.

San Antonio Palopó

Vores første stop var San Antonio Palopó, en lille by med et par små kooperativer, hvor de lokale går sammen om et firma. Det første var lige ved den lille havn, hvor vi gik i land – en chokoladefabrik. Her møder jeg Elias, som fortæller mig om, hvordan de forvandler de lokale kakaobønner til lækker chokolade.

Første stop var en chokoladefabrik, hvor Elias fortæller mig om chokoladeproduktion.
Første stop var en chokoladefabrik, hvor Elias fortæller mig om chokoladeproduktion.

ELIAS & CHOKOLADEFABRIKKEN

“Her producerer vi kærlighed og glæde”, siger Elias. Han fortæller mig, at kakaoen gror i tre regioner i landet. Han fortæller mig, at de gærer de hvide frø i fem dage ved hjælp af bananblade i kasser og skaber på den måde en naturlig gær. Ifølge Elias skaber det en alkohol på 70%, som er forbudt I Guatemala (5-12 bønner svarer til en tequila shot). Derefter tørrer de kakaobønnerne i op til 90 dage, hvorefter de rister dem i 25 minutter. Så viser Elias mig, hvordan man maler kakaoen.

“Her producerer vi kærlighed og glæde”, siger Elias fra chokoladefabrikken.
“Her producerer vi kærlighed og glæde”, siger Elias fra chokoladefabrikken.
De har mange spændende cacao-produkter på hylderne. Og ikke kun spiselige.
De har mange spændende cacao-produkter på hylderne. Og ikke kun spiselige.

Efter rundvisningen kom jeg til at købe meget mere chokolade, end jeg kunne konsumere. Blandt andet nogle runde plader med forskellig smag til at lave en varm kakaodrik. Virkelig ”yummi-yummi”, som Elias kalder det.

 

KVINDE-KORPORATIV FABRIKERER TEKSTILER

Herefter gik vi lidt rundt i byen, og besøgte også en lille butik, der sælger tøj og andre tekstikprodukter. Dette er en del af et kvinde-korporativ, og jeg møder Flor, som er en af kvinderne.

Bag denne dør i en sidegade finder vi en butik med masser af farvestralende tekstilprodukter.
Bag denne dør i en sidegade finder vi en butik med masser af farvestralende tekstilprodukter.

FLOR, EN GUATEMALANSK KUNSTHÅNDVÆRKER

”Der er 16 kvinder, der er en del af dette korporativ og hver af dem arbejder på deres eget produkt. En familie laver skjorter, en anden tasker, og i min familie arbejder vi med traditionelt guatemalansk tøj”, fortæller Flor. Hun viser også mig en dug og fortæller, at en det tager omkring tre uger, at lave den på en stor væv.

Andrés tager selfie med Catzij og Flors datter.
Andrés tager selfie med Catzij og Flors datter.

Butikken er gemt lidt af vejen og kan være svær at finde, så de sælger også deres produkter på markeder og i små boder ved havnen.

Flor er en skøn kvinde, og det var meget interessant at høre om, hvordan de fremstiller disse smukke farvestrålende tekstilprodukter.

Skøn udsigt fra San Antonio Palopó
Skøn udsigt fra San Antonio Palopó
Pickup-truck-taxi er normalt på disse kanter
Pickup-truck-taxi er normalt på disse kanter.

SANTA CATARINA PALLE BO

Som planlagt hoppede vi op på ladet af en lille ”pick-up-truck-taxa” og hørte videre fra San Antonio Palopó til Santa Catarina Palopó. Eller som vi begyndte at kalde dem: San Antonio Palle Bo og Santa Catarina Palle Bo.

To mænd og en hund på ladet af en pickup.

Børnearbejde?

Mens vi går igennem den lille Santa Catarina Palopó, bevægede vi os ned mod havnen i en smal gade med masser af spændende boder. En af dem blev betjent af en meget lille pige, som virkelig forstod at sælge. I boden var der masser af tøj, der lignede noget, der kunne være fremstillet af Flor og de andre i kvinde-korporativet.

En lille bod blev betjent af en meget lille pige, som virkelig forstod at sælge.
En lille bod blev betjent af en meget lille pige, som virkelig forstod at sælge.

Lake Atitlán i bjergene

Lake Atitlán er en af de smukkeste søer, jeg nogen sinde har set. Vandet glimter i sollyset og er omkranset af smukke bjerge og vulkaner, der er dækket med farvestrålende vilde blomster. Den ligger i Sierra Madre bjergene og er 1.562 over havets overflade.

Den hovedløse vulkan.
Den hovedløse vulkan.

Da vi star på bredden kan vi se over på, hvor vi bor i San Lucas Tolimán. Vi kan også se tre vulkaner: vulkanen Atitlán, vulkanen Tolimán og længere ude til højre, vulkanen San Pedro.

Man kan også se en stor klippe i Cerro de Oro, tæt ved San Lucas, og Andrés fortæller mig, at den ifølge en lokal myte, er ”hovedet” af en af vulkanerne.

”Legenden siger, at der var en kamp mellem guderne Atitlán og Tolimán, og det endte med at Atitlán huggede hovedet af Tolimán, som landede nede ved Cerro de Oro”, fortæller Andreés.

PANA-TASTISKE PANAJACHEL

Vi fortsatte til vores sidste stop Panajachel – eller blot Pana, som de lokale kalder byen. Vi er stadig i den nordlige del af søen, og Pana er kendt som den mest turistede by, der har meget at byde på for både lokale og expats. Den har en god blanding af naturlig skønhed, gode ressourcer, billige priser, gode rejseforbindelser og en masse tur-arrangører, der tilbyder aktiviteter og ture på søen.

Set i Panajachel: Er det, hvad man kalder en blandet landhandel? Børnetøj, legetøj og ekstremt sexet undertøj...
Set i Panajachel: Er det, hvad man kalder en blandet landhandel? Børnetøj, legetøj og ekstremt sexet undertøj...

Det er her i Panajachel, at vi skal møde Siobhan om et par timer. Da hun omsider ankommer (en del forsinket) beder vi Andrés om at fortælle, hvordan han endte med at drive et guesthouse i San Lucas Tolimán. Og siden Andrés er en forrygende historiefortæller, kan han ikke fatte sig i korthed. Derfor er der ikke plads til den historie i denne episode. Så lyt videre i den næste.

Mit navn er Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses.

COVID 19 INDREJSE TIL GUATEMALA, AUGUST 2021

For de seneste COVID-19 rejse-restriktioner vil jeg anbefale, at du besøger denne hjemmeside, så du er sikker på, at Guatemala er åben for indrejse inden du booker din billet.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden. Og det er garanteret den bedste pris.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af RadioGuru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.