CAMBRIDGE, MA:
Belinda Rathbone & Boston Raphael

6. april 2021

I denne episode skal vi til Cambridge, en by tæt på Boston med to af de bedste universiteter i verden.
Du kan også høre historien om, hvordan et ukendt maleri gik fra mediesensation til skandale.
Fortalt af datteren til manden i centrum.

VELKOMMEN TILBAGE TIL BOSTON-OMRÅDET

Vi skal til et område med to af de bedste universiteter i USA – måske i verden og derfor mange smarte mennesker. Tag med til Cambridge, Massachusetts tæt på Boston.

Det er også en historie om, hvordan opdagelsen af ​​et tidligere ukendt maleri af Raphael, den italienske renæssancemester, gik fra mediesensation til karriereødelæggende skandale.

I et dejligt, roligt og grønt parcelhuskvarter møder jeg Belinda Rathbone og hendes gamle hund, Ink.

Det var en af ​​jer lyttere, der introducerede mig til Belinda. Da jeg kom til New England, skrev jeg et indlæg på Radiovagabonds Facebook-side, der stort set bare sagde: “Jeg er i New England – kender nogen af ​​jer nogle interessante mennesker, jeg skal møde?”

Kaare Grundtvig skrev:

“Belinda Rathbone i Boston. Kender hendes søn som er min halvbror. Jeg har ikke mødt hende selv. Under alle omstændigheder har hun skrevet en bog om sin far der var museumsdirektør for et stort kunstmuseum i Boston. Bogen handler om en skandale hvor faren fik smuglet og Rafael maleri ud af Italien til sit museum. Det røg han ud på røv og albuer for. ”

Det vakte det min interesse, så han introducerede mig – og her er jeg i hendes vidunderlige stue med en kop kaffe og hendes hund, blæk ved min side.

FRA MIDT-VESTEN TIL CAMBRIDGE

Belinda har boet i Cambridge næsten hele sit liv, men hun blev født i Saint Louis, hvor hendes far var direktør for Saint Louis Art Museum. Kan du huske min episode fra Saint Louis? Det er nr. 90, hvis du vil lytte til den. Her forsøgte jeg at besøge Saint Louis Art Museum i Forest Park. To gange. Første gang det havde lukket et par minutter tidligere, og anden gang kom jeg på en dag, hvor det slet ikke var åbent.

Jeg nævnte ikke dette for Belinda. Jeg tænker, at jeg var lidt flov over at skulle fortælle, at jeg aldrig fik oplevet det. Bare fordi jeg var så utjekket og ikke undersøgte åbningstiderne inden jeg kørte en halv time fra det sted, hvor jeg boede. Og gjorde det to gange.

Belinda flyttede her til Cambridge med sin familie, fordi hendes far fik tilbudt et meget prestigefyldt job. Cambridge er en by med en masse kloge mennesker og at komme fra Midt-Vesten, kunne være et problem. Nogle mennesker her føler sig måske bedre og kan være ret afvisende over for folk fra Midt-Vesten. Som Belinda udtrykker det: Midt-Vesten er et overflyvnings-område for befolkningen her fra østkysten.

The Boston Raphael: A Mysterious Painting, an Embattled Museum in an Era of Change & a Daughter's Search for the Truth
The Boston Raphael: A Mysterious Painting, an Embattled Museum
in an Era of Change & a Daughter's Search for the Truth

MØD FORFATTEREN BELINDA RATHBONE

Belinda er forfatter på fuld tid og havde udgivet flere bøger. En af dem handler om en skandale, som hendes far Perry T. Rathbone var den karismatiske direktør for Museum of Fine Arts i Boston.

Det var tilbage i december 1969, at han og museet skabte overskrifter rundt om i verden, da han annoncerede at have købt ​​et ukendt og ukatalogiseret maleri af den berømte italienske renæssancemester Raphael. Det var et kup for museet, men det blev hurtigt til et mareridt, og Belindas far stod over for den mest udfordrende tid i sin trediveårige karriere.

Perry T. Rathbone formåede at få maleriet, og han var årtiets mand -for Museum of Fine Arts i Boston, da maleriet blev afsløret og sat på væggen bag et rødt fløjlsreb med verdenspressen imponeret.

Selve maleriet er et lille portræt af en ung pige med et blegt ansigt og mandelformede øjne, udsøgt klædt i sit fineste renæssancetøj. Den er meget lille, kun omkring 20 x 25. Så mindre end et stykke A4-papir.

Raphael maleri
Maleriet er et lille portræt af en ung pige med et blegt ansigt og mandelformede øjne, udsøgt klædt i sit fineste renæssancetøj.

FRA MEDIESENSATION TIL KARRIERE-ØDELÆGGENDE SKANDALE

Alt var godt – indtil det ikke var det.

I episoden kan du høre Belinda fortælle historien. Hvordan finder du i det hele taget et ukendt Rafael-maleri – og hvordan får du det fra Italien til Boston. Men det største problem var, at eksperter på begge sider af Atlanterhavet stod i kø for at diskutere kunstværket ægthed.

Skandalen førte til, at han måtte træde tilbage som direktør for museet.

Belinda Rathbones bog er en spændende historie bag kulisserne, som afslører, hvordan kunstverdenen, medierne og museerne fungerer. Det er historien om, hvad der faktisk skete, og om en datters søgen efter sandheden.

Så hvis du kan lide historier om kunstbranchen, bør du tjekke Belindas bog, ”The Boston Raphael” med undertitlen ”A Mysterious Painting, an Embattled Museum in an Era of Change & a Daughter’s Search for the Truth”.

NÆSTE STOP MAINE

I næste uge skal vi længere ud på landet end jeg har været i meget lang tid. Vi skal tilbringe et par dage sammen med Ben på hans blåbær farm i Maine. Og jeg glæder jeg mig rigtig meget til.

Jeg hedder Palle Bo, og jeg skal videre. Vi ses.

SPONSOR – HOTELS25

Jeg har nogle spændende nyheder. Du ved, hvordan jeg i et par år har fortalt dig om, hvilket godt værktøj min sponsor Hotels25.dk er … og nu er det blevet endnu bedre.

Denne uge lancerer de en helt nyt forbedret website. Det ser elegant og overskueligt ud, men det er bare én ting. Nu inkluderer den også søgninger fra Booking.com. En af de største hotelsøgemaskiner derude.

I én simpel søgning får du resultater fra Agoda, Kajak, Hotels.com, Expedia, Accor, Hilton, OpenTable, GetaRoom og nu også booking.com. Og mange flere.

Før jeg havde Hotels25, kiggede jeg normalt på Hotels.com og kontrollerede indimellem, om Booking.com eller Expedia havde en bedre pris.

Når jeg søger nu, får jeg det hele. Og det er nogle gange en af ​​de andre … som jeg aldrig har hørt om, der har en bedre pris. Og vi taler om det nøjagtige samme værelse på det samme hotel, hostel eller gæstehus … Det er noget, der har sparet mig for mange penge.

Du finder ikke en bedre pris nogen steder – og det er derfor, de kan sige ”garanteret den bedste pris”. Hvis du gør det, tilbagebetaler de forskellen.

Så husk det – til næste gang du skal ud at rejse: Hotels25.dk.

SPONSOR – IMPORTANTCLICK

Denne episode er også delvist sponsoreret af et nystartet webdesign firma. Det drives af digitale nomader og hedder ImportantClick.com. Det er dem, der står bag det splinternye design af Hotels25.dk, som jeg nævnte før.

De har sagt, at jeg kan give dig et specielt tilbud som Radiovagabond-lytter. Så hvis du leder efter et nyt webstedsdesign til din virksomhed eller blog, gå ind på ImportantClick.com/RV (som i “RadioVagabond”) for at få en speciel pris på webdesign. Prisen starter på under 5000 kr.

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Fortæl mig hvor er du, og hvad du laver lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen her på Radiovagabond.dk.
Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

DEL MED EN VEN

Har du en ven, der også er interesseret i at rejse og få inspiration til at komme ud og opleve verden? Så del denne episode. Send en besked eller ta’ telefonen og fortæl om den. Du kan også bare klikke på en af de farvestrålende knapper herunder.

RADIOGURU

Radiovagabond er produceret af RadioGuru, som også kan hjælpe dig med at starte din egen podcast.