ALBANIEN:
Folkehelt og smuk natur

6. oktober 2020

Albanien, Del II:
I denne episode skal vi til Krujë, en historisk by oppe i bjergene.
På vej dertil møder vi George W. Bush og så forsøger Adam at gøre mig berømt i Albanien.

PËRSHËNDETJE IGEN FRA ALBANIEN

Det er endnu en dag i Albaniens hovedstad, Tirana og jeg er på vej til at møde min albanske ven og Elira Kadriu, En journalist fra det albanske online medie og TV kanal, Dritare. Vi skal mødes på det luksuriøse Tirana International Hotel. Du kan måske huske, at Adam jokede med at han ville gøre mig berømt i Albanien, i første del af mine albanske oplevelser … så noget tyder på, at han måske mente det alvorligt.

Vi satte os ned i hotellets café, og mens TV-holdet satte lys og kamera op, fortalte Adam, hvad der skulle ske: Jeg skulle interviewes om mine første indtryk af Albanien – som en ”berømt radio podcaster”. Du kan se video interviewet, og læse artiklenpå Dritares website, og selv konstatere, at jeg nu er en stor stjerne i Albanien. Bare rolig, jeg opgiver endnu ikke mig daglige job. :)

OM KRUJË

Efter mine 15 minutters berømthed var overstået, kørte Adam og jeg til Krujë, en lille historisk by omkring 35 km fra Tirana. Adam ville vise mig byen, som betyder meget for albanerne og som er berømt for Albaniens nationalhelt, Skanderbeg, som skabte et kongerige der. Byen har også landets ældste bazar (omkring 300-400 år gammel).

I 1190 blev Krujë hovedstad i den første albanske stat i middelalderen. Og senere blev det hovedstad i det albanske kongerige. I det tidlige 15. århundrede blev Krujë erobret af det Ottomanske Rige, men blev genvundet i 1443 af deres berømte nationalhelt, Skanderbeg.

“Da Skanderbeg var 8 år gammel, blev han bragt til Tyrkiet af ottomanerne, og trænet til at kæmpe for det Ottomanske Rige”, fortæller Adam mig. ”Efter træningen blev han hurtigt højtstående i deres hær. Da han var i 30’erne, flygtede han fra Tyrkiet og vendte tilbage tilbage til Albanien og var ret oprørt over, hvad der var sket med sit moderland. Han begyndte herefter sin kamp for at samle alle albanere under kristendom og samlede en hær for at kæmpe mod den tyrkiske besættelsesmagt. Og forhindrede det Ottomanske Rige i at komme ind til resten af Europa via det Adriaterhavet”.

ALBANIENS SEJE FLAG

Det albanske flag (efter min mening ét af de sejeste flag i verden) er blodrødt med en stor sort dobbelt-hovedet ørn i midten. Adam fortæller mig, at det stort set er det samme flag, som Skanderbeg brugte helt tilbage i 1443, hvilket gør det til et af de ældste nationalflag i verden. Men det er ikke det ældste flag i verden, som er helt tilbage fra 1219… det kommer fra en lille ydmyg, men stolt nation: Danmark. :) #stoltdansker

RELIGION FOR ALLE

Som jeg kort nævnte I del 1, var Albanien verdens første ateist stat i kommunisttiden. Her var al religion forbudt og du ville blive smidt i fængsel, hvis du blev taget i at tilbede en gud – uanset hvilken.

I dag er religion dog tilbage, og Albanien har mange forskellige religioner. De fleste albanere er muslimer, men de bor side om side med mange andre religioner. Adam fortæller mig, at Albanien er ret unik på det punkt.

Albanien er ret speciel fordi vi har flest muslimer, men staten blander sig ikke i folks tro. Vi har blandede ægteskaber, vi drikker alkohol og spiser svin. Jeg er katolik og mange af mine venner er muslimer, så jeg går i kirke, de går i moske, og bagefter mødes vi og bliver fulde sammen”, fortæller han med et grin. ”I sidste ende er vi alle albanere”.

GEORGE W. BUSH I… ALBANIEN?

På vej mod Krujë, kørte vi gennem Fushë-Kruje, en lille landsby, som pludselig blev berømt i 2007, da de fik besøg af en siddende amerikansk president, George W. Bush. Byen er meget lille og har ikke meget at byde på, så det var lidt af et mysterium, hvorfor han valgte at holde en tale lige her.

Adam fortæller mig en sjov historie om en af de lokale, der stjal præsidentens armbåndsur da han gav ham hånden. Han returnerede naturligvis uret, men det chokerede mange, at det var muligt. Adam påstår at Bush fyrede sine sikkerhedsmedarbejdere, da han kom tilbage til USA.

Byen er nu kendt for to ting: en statue af George W. Bush og en cementfabrik, som måske indeholder et hemmeligt CIA-kontor. Mystikken breder sig.  

KRUJË CASTLE

Omsider ankom vi til den historiske by, Krujë, som er indhyllet i bjerge og har en fantastisk udsigt helt ud til Adriaterhavet.

Den gamle basar I Krujë blev startet helt tilbage i det 17. århundrede. Allerede dengang havde den omkring 200 små butikker helt fra byens rådhus op til portene til Skanderbergs borg, Krujë Castle. Det ligger på toppet af et bjerg, 680 meter over havets overflade.

Udsigten fra slottet strækker sig helt til Mount Tomori mod syd til Ulcinj i Montenegro i nord (et sted, jeg har planer om at besøge senere på denne tur). Der er en buet tunnel som indgang, og når man er indenfor, kan man kigge på den gamle arkitektur, borgens udsigtstårn, to museer, et par restauranter og hjem, der stadig er beboede i dag.

Indenfor I borgen besøgte vi Skanderbeg Museum og her møder jeg Clod, så har arbejdet som guide i museet siden 2005. Så han ved et par ting om Skanderbeg. Museet er centreret omkring denne vigtige person fra det 15. århundrede, som holdt ottomanerne tilbage fra at invadere dem i 25 år. Museet anerkender hans styrke og beskriver også det uundgåelige nederlag.

Clod gav mig en meget interessant privat rundvisning på næsten en time, og jeg følte mig meget privilegeret over at være på sådan et historisk sted med en ekspert som ham. Han fortalte mig også om den dobbelt-hovedet ørn i deres flag – og imponerede mig med at vide, at det danske flag var det ældste i verden. Respekt!

HVAD VENTER FORUDE?

I den næste episode fortæller Adam mere om, hvordan det var at vokse op i et diktatur. Han har en vanvittig historie om hvordan han som barn blev anholdt for at bære en t-shirt, der åbenbart så lidt for kapitalistisk ud. Hør hele historien i næste uge.

Det var det hele for nu. Mit navn er Palle Bo og jeg ska’ videre. Vi ses.  

JEG VIL GERNE HØRE FRA DIG

Hvor er du og hvad laver du lige nu, mens du lytter til denne episode. Du kan enten sende mig en email på lytter@radiovagabond.dk eller udfylde formularen på Radiovagabond.dk. Eller sende en stemmebesked ved at klikke på banneret herunder.

Uanset hvad du gør, vil jeg meget gerne høre fra dig. Det er altid sjovt at høre, hvem der sidder ude på den anden side af højttaleren.

SPONSOR

Som altid tak til min sponsor, Hotels25.dk. Det er et sted, du altid kan finde de bedste priser på overnatning rundt omkring i verden.

The Radio Vagabond is produced by RadioGuru.